2017-12-13
同同事到中环开工,系德辅道中见到有间新开既餐厅叫鸣越越式料理,就好奇心大发决定去食。 间餐厅系地底既,需要行一条落楼梯先到。一落到去发觉地方超大,亦都坐满人客。店员细心地问我地既人数,而且介绍佢地既菜式。由于系下午茶时间,我地就叫左两个下午茶餐追加跟餐小食同另外一个小食套餐。两个餐分别系:牛坑腩金边粉 (HKD 42) 追加越式炸虾饼 (加HKD 26)配椰青 (加HKD 18);鲜茄牛腩金边粉 (HKD 46)追加越式春卷 (加HKD 18) 配椰汁三式冰 (加HKD 6)。至于另叫既小食套餐,我地就叫左香芽串烧鸡肉(2串)&越式炸虾多士 (HKD 38)配椰汁三式冰(加HKD 6)个牛坑腩好好味,口感爽,一啲都唔韧,而且分量唔少。个汤底清甜,仲有略带柠檬味。至于个鲜茄牛腩金边粉,分量唔少,酸酸甜甜,牛腩内面有浓浓既蕃茄味,非常开胃。个春卷炸得香脆,用料又足,包埋块生菜食,正呀。个虾饼有(8块),啖啖肉,点埋甜酸酱,真系好满足。至于个椰青,大大个非常清甜,原汁原味,仲可以食埋内面d椰子肉添。个三式冰都毫不逊色,劲有椰子香味,同好好饮,啲配料非常足。香芽串烧鸡肉,好好味好香,食完仲想添
个春卷炸得香脆,用料又足,包埋块生菜食,正呀。
个虾饼有(8块),啖啖肉,点埋甜酸酱,真系好满足。
香芽串烧鸡肉,好好味好香,食完仲想添食,不过已经饱嗱,唯有下次啦。至于个炸虾多士都唔错。
正体黎讲,呢间越式料理有水准,下次黎开上环要再黎食过。