2018-12-20 208 浏览
牛禅高级日式烧肉呢个大名一早已经听过,牛肉主打近江牛。近江牛是滋贺县内生产的黑毛和牛。与松阪牛、神户牛并称为日本三大和牛之一。咁劲既来头,真系未食先兴奋!青苹果蟹籽沙律青苹果比较酸,好开胃,蟹籽分量适中,多d会比较好。味醂鱼干送酒小食,次次都会点,真系食唔停,唔经唔觉又饮多杯。明太子玉子烧煎蛋常卷基本上每一次食日本菜都会点。呢个玉子烧里面加咗明太子,重要好多下。其实明太子同玉子既味道真系好夹。佢地个明太子酱,我点左好多。五品刺身师傅好有心机咁样将啲刺身排到靓唔靓。-深海池鱼刺身,好肥美,鱼味十足。-带子刺身,好大只,真系珍宝级,冇雪味。-三文鱼腩刺身,可能系最肥既腩位。-金目鲷刺身,表面轻轻炙过,好好食。-日本响螺,好爽口,份量多,抵食。估唔到烧肉店既刺身可以咁高质。极上和牛盛宴,近江牛板主角登场,用上牛型嘅碟上台,可以话俾你知道你食紧牛嘅边一个部位。餐厅好窝心咁提供饮食tips,由淡味食到浓味,重可以知道自己食紧乜野。肥度十足,食到成口油,入口即化,和牛咁食真系好正。最后的肉眼,油脂最少,肉味最浓!鹅肝份量和法饱差不多大。喜欢鹅肝的我双眼发晒青光。外层轻轻烤至微脆,内里十分「油」软,

青苹果蟹籽沙律

青苹果比较酸,好开胃,蟹籽分量适中,多d会比较好。

味醂鱼干

送酒小食,次次都会点,真系食唔停,唔经唔觉又饮多杯。

明太子玉子烧

五品刺身

师傅好有心机咁样将啲刺身排到靓唔靓。

-深海池鱼刺身,好肥美,鱼味十足。
-带子刺身,好大只,真系珍宝级,冇雪味。
-三文鱼腩刺身,可能系最肥既腩位。
-金目鲷刺身,表面轻轻炙过,好好食。
-日本响螺,好爽口,份量多,抵食。
估唔到烧肉店既刺身可以咁高质。

极上和牛盛宴,近江牛板

肥度十足,食到成口油,入口即化,和牛咁食真系好正。

最后的肉眼,油脂最少,肉味最浓!

鹅肝份量和法饱差不多大。喜欢鹅肝的我双眼发晒青光。外层轻轻烤至微脆,内里十分「油」软,想不到能在日本餐厅食到佢。

最后嘅甜品竟然系泰式香芒椰汁糯米饭,我不是在日本餐厅吗?白糯米+黑糯米,椰奶十分浓稠,好味。简直为呢餐画上甜美嘅句号。