2023-03-01
早前陪bff去九龙城睇中医,打算睇完之后就去附近食店医肚,但最后佢竟然迟大到,咁我唯有自己一个人先开餐,之后再同佢汇合。系街上面行咗阵, 见到有间日本餐厅, 系人来人往嘅街道入面, 采用半落地玻璃设计, 创新又大胆,吸引咗唔少途人注足, 而我就系其中一个, 见到寿司师傅用火枪烧紧火炙寿司,好似好好食, 好喇, 俾个机会试下佢!除咗餐牌上嘅寿司刺身, 仲可以叫黑板上嘅重点推介食物~我一次望点咗两样食物, 火炙盛合&火炙丼, 望住师傅系我面前拎住火枪烧鱼生, 感觉赏心悦目~霜烧鱼生丼所谓霜烧鱼生, 其实就系火炙三文鱼&带子丼, 三文鱼肥美, 加上系厚切, 大大块, 表面用火枪略略烧过, 三文鱼介乎半生熟, 入口有浓浓嘅鱼油脂香, 肉质细致嫩口, 有鱼香; 带子同样厚切,火炙点到即止, 味道鲜甜有弹性, 同三文鱼好搭, 一口三文鱼, 一口带子, 配埋日本米, 大满足!火炙寿司盛合盛合入面有好几款火炙寿司, 好似三文鱼、油甘鱼、鳗鱼、带子、左口鱼、赤虾及原条鳗鱼!火枪将三文鱼油迫出嚟, 口感仍然能够保持嫩滑细致, 放入咀喥细嚼, 三文鱼独有嘅鱼香味, 久久不散~油甘鱼经过火炙后, 带有焦香,
除咗餐牌上嘅寿司刺身, 仲可以叫黑板上嘅重点推介食物~
霜烧鱼生丼
火炙寿司盛合
油甘鱼经过火炙后, 带有焦香, 口感圆润, 入口鲜甜有鱼香!
]
赤虾几大只, 虾肉半透明, 肉质爽身, 上面加咗少少虾膏, 大大提升咗虾鲜味~
]
鳗鱼入口有微焦香, 酱油味甜甜地, 味道鲜美!
]
左口鱼虽然鱼味较淡, 但胜在有弹性, 上面加咗少少萝卜蓉, 味道清新!