2018-10-10
鲤景湾海旁不嬲都系美食嘅集中地,今日黎到西湾河渡轮码头隔离一间日式串烧店度食lunch -「埠」日式串烧店。呢度装修高格调,环境十分清优舒适。有一个好大嘅落地玻璃窗,可以望到鲤鱼门𠮶边。出面仲有几张枱櫈,食客可以食饱系出面食支烟,望下海景,好写意。言归正传,佢地午餐时间有lunch set 。价钱由百头至二百几不等 。 难得黎到 ,我紧系要试最豪组合-「串烧定食」($228)价钱好似唔平,但系其实佢有好多野食- 鸡翼、豚肉露荀卷、安格斯牛肉、冬菇、日本绢豆腐、墨鱼香肠、车厘茄同日本蕃薯。仲有埋前菜、御饭、沙律、味噌汤同甜品。所以其实可以话抵食。 先上前菜 ,一杯新鲜嘅青瓜、加上味噌酱调味,几有心思,味道好夹。沙律菜配黑醋汁 ,菜咁新鲜、基本上得投诉。今咁啱黎前落左少少两,淋湿左少少。见到碗热腾腾嘅味噌汤,真系好啱呢一刻饮。饮完暖返晒☺️。等左一阵 ,我嘅串烧大餐就黎啦 。一次过咁多串一齐上枱,见到真系觉得好幸福。视觉上每串都烧得好靓。先试安格斯牛,烧得啱啱好 ,入味之余仲要系好juicy ! 肉系好淋,好美味!日式烧鸡翼真系好考基本功,牛都烧得好 ,鸡翼又点会差?都系好味啦 ,皮脆肉仲
先试安格斯牛,烧得啱啱好 ,入味之余仲要系好juicy ! 肉系好淋,好美味!日式烧鸡翼真系好考基本功,牛都烧得好 ,鸡翼又点会差?都系好味啦 ,皮脆肉仲系保持肉汁。豚肉露荀卷系鲜露荀渗透外面包住嘅豚肉油香。正!日本绢豆腐我从来唔知可以咁烧黎食 ,烧到皮脆脆 加上少少酱汁。效果唔错。墨鱼香肠呢个真系我至爱,有粒粒墨鱼粒系入面。好味又好𡁻。新鲜车厘茄烧完加少少海盐带出食物原本鲜味。日本蕃薯本身甜甜的,烧香左就一流。
最后仲送上一粒小泡芙。真系完美嘅句号。
环境好、食味质素好,真系冇投诉😂