2023-08-03
一讲到泰国菜,可能大家念起架就系九龙城! 前排放寛后多左出街食饭,呢间位于青衣美景架地铺泰国野系我一大发现!🤪🤪听闻呢间铺系由泰国人经营,果然,一入到去都真系似家庭式咁,装修都系一般好简简单单! 点餐加埋个收银都系得2个人,佢地都似泰国人,沟通之下原来佢地都真系听得明小小广东话~最后响比手画脚下成功点晒野食,由于系家庭式架关系,menu都晤会太多选择,不过一般叫开架泰国野都系有架!!🫶🏻🫶🏻我地有6个人,所以都差晤多叫晒佢成个menu 以下几款系我会推介大家点架 : 木瓜沙律 (可以一试)阿妈好钟意食呢个菜,所以次次去食泰国野都有帮佢叫,今次佢自己一个人KO左,我念应该好晤错啦泰式炒金边粉 (推介) 觉得真系水准之上,一来架时候仲要热腾腾,平时出面食开个D都偏湿,呢间炒到好干爽,岩晒我啦,正!柠檬烧牛肉 (力推)呢个柠檬烧牛肉真系我成餐饭最钟意同埋觉得最好味个一道,D牛肉烧晤老之余仲要超级juicy,点埋个秘制柠檬汁,我只可以讲来到呢间你晤可以晤叫呢样烧猪颈肉 (推介) 烧猪颈肉又系一定要叫架一道,我发觉呢间架烧烤真系出色架,一来佢真系即叫即烧,出到来仲要系热个下先吸引串烧 (牛猪鸡)
我地有6个人,所以都差晤多叫晒佢成个menu
以下几款系我会推介大家点架 :
木瓜沙律 (可以一试)
泰式炒金边粉 (推介)
柠檬烧牛肉 (力推)
烧猪颈肉 (推介)
串烧 (牛猪鸡) (推介)
都系个句,烧烤系出色,酱似系自家制,同出面食开个D酱系有D晤同架~串烧点酱2样加埋仲有咩好挑剔呢?😏
冬荫公汤 (力推)
冬荫公汤要好味其实都好考个厨,呢间个汤就真系做到啦! 一来佢个味真系调教到岩岩好,酸辣情度岩岩好,汤底够浓而且用料十足
其实呢间我真系揾晤到挑剔架地方,唯一系真系离住将军澳架我来讲太远,晤系我应该真系会成日去帮亲,仲有一样就系佢价钱真系好抵,样样都大约$60-70左右,我地6个人叫左咁多都系HKD1000左右!!
住响美景架人,你地真系好幸福🥹🥹
#hkfoodie#Hkgirl#eatingwithneyneyb#delicious#HK#852#foodthailfood#yum
====================
泰国BBQ