2022-06-05
夜晚十点后嘅九龙城,你会能够根据人流认出串烧店和甜品店。今次同朋友揾咗间唔少人排嘅甜品店 金满堂甜品,填饱第二个胃同埋消暑!虽然要排队,但大概等咗10分钟就入得座了。趁排队时间望menu拣定叫咩,选项系modern款,唔同组合嘅吸睛度/打卡度都中上的。选择困难咗一阵,我同朋友拣咗三款口咪嘅樱花冰(即是较常听嘅绵花冰),分别系抹茶、巨峰、豆腐,而豆腐嘅系有北极熊造型for打卡的。甜品嘅卖相分占一半,要说呢三款上台嘅样比起只供参考嘅图片系出咗轻微岔子的,北极熊有只眼hold唔住跌咗,但明白店内嘅繁忙节奏所以都系情有可原的,其他两款嘅配料较流质,整体卖相不会差,只是未有加分位。(巨峰的那个少了几粒蓝莓,望落颇苍白)味道方面,豆腐味加上朱古力味配料好搭配,唔会过甜亦衬托到豆腐香,加埋有摆设嘅卖相,呢款系推荐的。而另外两款偏甜,尤其巨峰有果糖糖浆嘅死甜,配料上同冰嘅口味都不太和谐,例如椰果配抹茶,整体唔建议。(留意番,三款系同价的)北极熊卖相:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️价钱:⭐️⭐️⭐️宇治金时卖相:⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️价钱:⭐️⭐️⭐️巨峰奇缘卖相:⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️价钱:⭐️⭐️⭐️揾个好食嘅冰系甜品系夏天嘅色彩🫶🏽
北极熊
卖相:⭐️⭐️⭐️⭐️