2023-10-15
呢日同朋友偷得浮生半日闲,想去贴近大自然得嚟又唔想离开九龙,见打完9号风球,仲有啲秋凉嘅感觉,朋友建议去西九文化区走走搭车途中,上网揾定餐厅,见到呢间以Food、Art 同 Music 为题嘅中菜厅几有意思,一于试试点心menu 有唔少item 嘅名都有别于一般常见嘅点心名,好多款都想试,最后order咗以下items :🔸彩虹鲜虾饺饺皮颜色特别食落皮滑,虾肉大粒爽弹除咗虾虾,仲有唔少笋粒,食落笋香满溢,又增添爽脆口感🔸盆栽小萝卜连埋”泥土”一齐上枱嘅小萝卜够晒”新鲜”小萝卜酥脆香口萝卜丝馅料混合咗蟹肉🦀身价升陪又好味😋原来”泥土”系Oreo饼饼嚟㗎~🔸小小杨梅红卜卜嘅杨梅造型可爱~摆盆见心思🌹🥬杨梅内嘅馅料系蟹、虾同带子混合物,3款海鲜都系my cup of tea 🥰🔸 椰皇花胶灌汤饺椰皇入馔通常见于甜品呢到用原个椰皇嚟整灌汤饺几特别个汤饮落清清哋得嚟又有阵椰皇香味😌花胶养颜🧏🏻♀️ 饺皮薄滑,馅料系带子同菜菜整体调味清得嚟,但又啱啱好呢到食中式点心同中菜,估唔到个wine list相当extensive亦 impressive! 而且仲有个red、white、rosé同spark
🔸彩虹鲜虾饺
饺皮颜色特别
食落皮滑,虾肉大粒爽弹
除咗虾虾,仲有唔少笋粒,食落笋香满溢,又增添爽脆口感
🔸盆栽小萝卜
连埋”泥土”一齐上枱嘅小萝卜够晒”新鲜”
小萝卜酥脆香口
萝卜丝馅料混合咗蟹肉🦀身价升陪又好味😋
原来”泥土”系Oreo饼饼嚟㗎~
🔸小小杨梅
红卜卜嘅杨梅造型可爱~
摆盆见心思🌹🥬
🔸 椰皇花胶灌汤饺
椰皇入馔通常见于甜品
呢到用原个椰皇嚟整灌汤饺几特别
个汤饮落清清哋得嚟又有阵椰皇香味😌
花胶养颜🧏🏻♀️
饺皮薄滑,馅料系带子同菜菜
整体调味清得嚟,但又啱啱好
呢到食中式点心同中菜,估唔到个wine list相当extensive亦 impressive! 而且仲有个red、white、rosé同sparkling 嘅两个半钟free flow promotion添~
虽然我同朋友都唔好酒,不过都order 咗两杯Prosecco 嚟伴一伴啲点心同窗外嘅靓景🫶🏻 Cheers 🥂
呢度嘅点心造型可爱,色彩缤纷,视觉上攞足分💯
而且改名都好用心添~
除咗卖相,味道亦有水准 👍🏻
除咗美食,仲有180°维港美景,喺到用膳有种心旷神怡嘅感觉
呢日嚟西九文化区走走真系明智之选😎