2019-01-08
初初投身社会时(若干年前),都有听过鹿鸣春。传闻响日本好出名,旅游书极力推介,专做游客生意,专食鲍参翅肚,好贵好贵…… 而已事实并非如此!午市套餐 - 五和菜$360 左右(连加一)有4𩠌一汤白饭4碗,简直系街坊价平靓正!北京烤鸭都系$460 左右 (连加一)。以尖沙咀老字号食肆嚟讲,价钱够晒佛心!难怪嚟鹿鸣春一定要提早 book 定位!Walk-in 绝对冇可能入座!介绍一下五和菜点(固定菜式一𩠌一汤,自选三款𩠌菜) - 腿蓉冬瓜羹 - 金华火腿冬瓜蓉羹,火腿咸香,高汤味浓,冬瓜蓉晶莹剔透,看似清淡,味道浓郁 铁板京葱牛肉 - 同冬瓜蓉羹一样系指定菜式。唔好以为固定未必好,相反佢绝对系重点𩠌菜!铁板烧到热一热,加入葱京牛肉酱汁,上枱时就啱啱好,葱香肉嫰仲甜甜地配白饭炒回锅肉 - 又系另一个下饭菜,回锅肉微辣,有菜有肉有豆干 炸芝麻虾 - 即系炸虾多士,虾胶弹牙,多士脆卜卜,多咗层芝麻,香味大爆发作为开胃小食,正呀!奶油扒津白 - 中式白汁,津白滑嘟嘟,火腿蓉咸香吊出多层鲜味,正正系呢一味奶油津白,令我从此钟意食菜!烤北京填鸭 - 份量足6位,鸭皮香脆,配小黄瓜,京葱,特制酱汁,转眼就
介绍一下五和菜点(固定菜式一𩠌一汤,自选三款𩠌菜) -
炒回锅肉 - 又系另一个下饭菜,回锅肉微辣,有菜有肉有豆干
烤北京填鸭 - 份量足6位,鸭皮香脆,配小黄瓜,京葱,特制酱汁,转眼就食咗4嚿喇
包点点心 - 原来鹿鸣春都有点心车架!有幸遇上,好奇有咩食?原来全部都系蒸包蒸饺 包点系北方包点,唔同粤式包点 - 南方包点用低筋面粉,密度低,口质松软轻盈,要做到开笼先叫靓 北方包点用中/高筋面粉,相对包身软绵细密,比较饱肚!
至于点心款式,有菜肉包、豆沙包、蒸素饺、小笼包。老派包点,饱肚满足
服务方面,侍应全部都系大叔辈,有叔父辈嘅幽默,亲切风趣!