2024-08-06
九龙城放工,同老婆友人饭局,约打边炉。上过开饭揾,无意中见到咪试试。餐厅真心唔起眼,要上一层。装修唔错,干净企理,枱同枱之间都阔落,唔会好迫。汤底叫左个鸳鸯锅,沙嗲拼海底椰青鸡,沙嗲都足料,香浓,唔会太咸,有花生碎。海底椰青鸡,都甜甜地,内有几件大鸡件。饮品叫左梳打水 同竹蔗矛根水,竹席矛根唔算太甜。都几好饮。肉类叫左西班牙黑毛猪同封门柳,黑毛猪,几好食,绝对无猪臭味,唔系太饱想食多碟。封门柳松软,唔韧,重牛味,份量都几大碟。海鲜叫左加拿大桂花蚌同美国桶蚝,桂花蚌新鲜爽口。蚝够晒大只。叫左小食皮蛋酸姜同椒盐粟米茄子,酸姜皮蛋都唔错。粟米唔会太干,茄子真心有惊喜,好邪恶。丸类叫左手打墨鱼丸同豉香梅菜肉丸,墨鱼丸真材实料。梅菜肉丸,我第一次食,有小小似梅菜肉饼。大边炉四色饺鲜虾水饺时令西洋菜饺苋菜带子饺鱼皮饺只饺材料十足,只只都胀卜卜,唔错。脆香腐皮,双并杂菇冬菇&鸡脾菇,净豆卜呢d用黎吸晒d沙嗲汤特别好食
饮品叫左梳打水 同竹蔗矛根水,竹席矛根唔算太甜。都几好饮。
大边炉四色饺
鲜虾水饺
时令西洋菜饺
苋菜带子饺
鱼皮饺
只饺材料十足,只只都胀卜卜,唔错。