2024-01-26 224 浏览
呢间系一直bookmark咗好想试嘅打冷,潮州打冷基本上每个月要食一至两次,所以食物质素同煮法我都会好著重。一去到,就俾出面吊挂嘅各式卤味同一盆盆腌茶吸引,另一边仲有生猛海鲜鱼缸,呢个而家都唔系走新派潮菜嘅铺头再见到。坐低咗,店员已经好热情为我哋介绍时令同拿手菜式,我哋未打开菜牌,已经俾四周贴满墙身嘅菜式搅到选择困难症,样样都想试。4个人睇完一轮最终就综合店员嘅介绍同想食嘅点完菜。▫️潮州冻马友店员重点推介,不时不食嘅时令菜式-马友鱼,当然用潮洲式冻鱼煮法,肉质鲜嫩带油份,入口融化,可配上普宁豆酱,食出另一种咸香味。▪️澄海卤水鹅鹅件无多余脂肪夹系皮肉之间,卤得好入味,食得出潮式卤水嘅层次感,你会一件接一件咗食,都唔会觉得腻。垫底当然唔少得卤水豆腐件,索哂鹅油既香味。▫️鹅肠拼鹅粉肝另一个又系招牌菜式,卤水鹅肠爽脆入味,店员仲专登提我哋要尽快食用,鹅粉肝又系抵赞,大大件切得厚薄适中,入口融化。▪️潮州炸蚝饼每次打冷必食点,炸蚝饼黎到热辣辣,松脆香口,蛋香十足,蚝粒都系大大粒,口感好好,仲可以点旁边既鱼露提鲜。▫️鲜鱼汤浸蚬不得不赞汤底做得好好,鲜浓嘅鱼汤加上重胡椒嘅汤底,岩哂宜家嘅天气饮。配合蚬

▫️潮州冻马友
潮州冻马友

▪️澄海卤水鹅
澄海卤水鹅

▫️鹅肠拼鹅粉肝

▪️潮州炸蚝饼
每次打冷必食点,炸蚝饼
潮州炸蚝饼

▫️鲜鱼汤浸蚬
不得不赞汤底做得好好,鲜浓嘅鱼汤加上重胡椒嘅汤底,岩哂宜家嘅天气饮。配合蚬嘅鲜味好同粉丝、蘑菇,食得好满足。
鲜鱼汤浸蚬
鹅肠拼鹅粉肝