1K
2018-02-14 3700 浏览
好多老字号经历左唔同年代到而家都依然屹立不倒,当中又有几多保持到水准呢。当然啦,好多食客除左食味道,仲有样野叫情怀,都一样食得的。知道好多人都钟意西环嘅源记,衬过左海喺西环食午饭,就饭后一糖水。呢个铺位重新装修过,座位阔落又光猛,最重要当然系价钱都一直提升,以中式糖水黎讲,价钱都昂贵,人地卖紧廿零蚊碗嘅,呢度都接近四十了。餐牌供应桑寄生蛋茶、莲子茶、红、绿豆沙、芝麻糊、杏仁露等,唔少得招牌鸡蛋糕,糖水定价$26-40,够好多人食个饭架喇。通常来来去去点𠮶几款,我地亦不例外,点左桑寄生莲子茶、合桃露。桑寄生莲子茶 $36可以加鸡蛋,但我唔系太想食。糖水依然用传统汤碗,其实我屋企都仲用紧。下面有银盘隔热,而家比较少见。桑寄生呢款药材价钱唔贵,毛利都几高,好在味道唔错。入口甘香,甜度唔高,热辣辣,相当养生。莲子大大话话有十几粒,大粒而完整,唔会煮到太腍身,仲有少少咬口,带甜。整体真系比其他糖水店做得出色,食完呢个糖水好似宁舍舒畅清香合桃露 $36合桃露相对失色,并冇闻到明显合桃香,一放匙更入去,就感觉到佢比较稀身,水廖廖咁。浓稠度不足,入口只有很淡合桃味。

桑寄生莲子茶 $36

整体真系比其他糖水店做得出色,食完呢个糖水好似宁舍舒畅

清香合桃露 $36
浓稠度不足,入口只有很淡合桃味。
清香合桃露
2018-02-10