2018-08-01 367 浏览
今次同妈妈嚟佐敦一间都几老字号同出名食云南米线嘅餐厅,一入到嚟都觉得几地道。即刻叫咗个柠檬冰底可乐同雪碧,真系唔话得,俾一罐我哋自己倒落去。冰底占咗半杯,够晒冰冻!睇完餐牌就决定叫羊肉酸辣米线同猪手清汤米线,两碗都系细碗,不过嚟到都觉得好大碗!先讲羊肉酸辣米线,好少餐厅有羊肉米线食,呢度啲羊肉带有小小骚味,就算唔系好食羊嘅人都可以接受到。而且羊肉切到一条条,食落唔会话好鞋口咬唔开。汤底都几浓味 ,配埋酸菜都几唔错。至于猪手清汤米线,有2大旧猪手,猪手好好食,有好多皮食架!唔好以为清汤会无味,其实都算浓味架,感觉系啱啱个碗不过冇落酸菜。清汤会附送2条生菜,加分!再想浓味啲可以加佢哋嘅菜甫,辣辣地都几过瘾!小食方面叫咗麻辣鸡同蒜泥白肉。鸡肉好嫩滑,不过就觉得无麻辣个种感觉,反而豆豉味好浓味,我自己就麻麻地豆豉嘅食物,如果可以再有多啲四川嘅麻辣香味会好啲。蒜泥白肉唔同我哋平时食开𠮶啲,呢个无辣汁,只有白肉配上蒜泥,不过蒜泥味道都好浓,咸咸地都几好食!

2018-07-05