2023-05-17
今日同妈妈去尖沙咀睇医生,原本睇完医生后带她食日本菜,但事与愿违,辗转要去佐敦,所以要用较长时间先睇完。已经下昼1点几,旁边又有金凤大餐厅,妈妈亦想试下㖞,于是就去试🫡 lunch break, 餐厅差唔多满座,庆幸地安排到卡位给我们😇😇午市扒餐有88折😆, 于是分别点了西冷餐(扒餐)和午餐B洋葱猪扒。两个餐都有跟汤和餐包,点了罗宋汤和忌廉粟米汤。汤好够热,甜餐包亦都热热地,加上牛油后几唔错。忌廉粟米汤,并不是水,有调过味,在没有期望下觉得味道还不错。至于妈妈拣既罗宋汤,有好多蔬菜,好够热而且亦调过味,我觉得中上,3.5 out of 5。😇主角西冷牛扒上场 - 我拣5成熟,都几大块,盛起后突显块铁板好似唔够大😆😆😅 我拣左黑椒汁,服务员倒在西冷铁板上,d烟就四散,要用大tissue 挡住😆😆 呢啲就系细个既时候据扒既指定动作😇西冷既肉够腍,呢块完全冇筋需然唔系靓牛,但佢有牛味,几唔错;5成熟,都会见到肉既中间都系红,但不是有血水果只⋯西冷扒系铺在薯条和翠肉瓜上,可以挡下铁板热力而唔会过份地熟,翠肉瓜我几like 😁 妈妈亦食得好津津有味☺️而午餐既洋葱猪扒饭 - 卖相唔错而且好大碟,块
而午餐既洋葱猪扒饭 - 卖相唔错而且好大碟,块猪扒亦好大块,算厚亦有调味,好似食到少少美极酱油既味😅😆,味道都可以呀。
最后餐茶,都系热奶茶和热柠茶。两款茶既茶底唔错,由其奶茶,几滑口同埋饮到茶味,妈妈都几钟意😊
由于午市扒餐有88折,所以呢餐共用左$186。旧式扒房,食怀旧扒餐,我觉得质素绝对对得住个价钱呀,而且服务员啲姐姐都有礼貌呀,难怪keep 住有人入黎食野,唔错、唔错