2018-01-08 1129 浏览
讲起民丰粉面行, 荃湾老街坊一定会知道, 每逢冬至新年呢间铺头都会大排长龙,排队买乜?之唔系买佢地既汤圆.其实呢间铺头除左汤圆出名之外, 佢既韮菜饼, 糯米糍同粉面都好出名,我自己由细到大包饺子其中一间会买既就系佢地既出品,好新鲜不过会偏厚,有啲离题添,今日就同大家食下佢既糯米糍______________________________🔹黑芝麻糯米糍 $5🔹花生糯米糍 $5早晨9点去到,佢地话师傅未返,未有货,要10点左右先返货,9点9再去,已经有货喇!.糯米糍既Size 大约手掌心大小,外皮都几多粉下.佢既馅料侧埋咗一边,第一旧芝麻蠢左,咬左皮果边,虽然第一啖都已经见到馅,但未去到好爆。第二旧花生醒左,摸到有馅果边先咬,痴线架!!!薄薄一层外皮,入面啲料爆到癫左!.馅料系炒过嘅芝麻同花生再混入大量砂糖,好香之余亦都好甜。糯米皮本身是没有味道的,刚好可以中和偏甜的内馅.糯米糍嘅外皮都系一大亮点,其实未食拎上手已经知道, 系超级软熟,咬开咗唔用手扶隐,啲馅料绝对会四散,因为外皮实在太软淋淋!但你又唔好以为软林林会唔好咬,佢软得黎都几有咬感,完全满足烟靭控的要求!.除左花生同黑芝麻味,仲

🔹黑芝麻糯米糍 $5
🔹花生糯米糍 $5
糯米糍既Size 大约手掌心大小,外皮都几多粉下
花生糯米糍

除左花生同黑芝麻味,仲有红豆味可以选择
提提大家佢既糯米糍每日新鲜限量制作,去到黄昏时间通常都已经沽清,想食既人记得早少少去买
2017-12-30
$5 (早餐)