2020-05-01
最近一次饭局下,有朋友极力推介过来坤记吃🤔,其实这间老店,以前我都吃过很多次。今次从新再出发,唔系从新再出文至真。有超过一年多、两年没来,舖面印象好像没什么变化。这间老店从来饭市外,人流不会好多,也不会好爆,但坤记所获奖项确不少, 多年的米芝莲推介、中国饭店美食、仲有一些杂志颁发的美食奖……林林总总我不再作一一介绍。不得不提我以前会过来吃很多次,就是因为他有一个肉丝炒面双面黄( 反正就是两边嘅炒面炸得脆脆咁) 今日来原来都想叫,可惜暂时没有😭,那就叫了个大富贵捞面(即系猪手、云吞、牛腩加虾子捞幼面) 并叫了一碟腐乳通。通菜-好快已经来到,外观靓仔切得细细条,刚好入口,份量略为小, 一个人吃就刚好,味道食材颜色仅合格,腐乳酱不会太杰又唔太水,可惜份量少了点,不过我相信可以叫佢多加,腐乳亦很香合格多点点,价钱正常成为20蚊。 捞幼面上之前,已好细心问,需不需要剪开面条,及问要不要余均益辣椒酱😋(名牌老香港辣椒酱,过年吃辣萝卜糕必备,贵嘢)我当然要啦! 后来我先知还有xo酱,不过要加8蚊,咁下次先试, 上枱除了辣椒酱还跟上蚝油,今次写食评要仔细食>>>>1)坤记嘅竹升面真系冇碱水味,够爽口弹
今次从新再出发,唔系从新再出文至真。
有超过一年多、两年没来,舖面印象好像没什么变化。
1)坤记嘅竹升面真系冇碱水味,够爽口弹牙,有分加, 虾子个人觉得好似像刘x记会香小小,但很相近,找天再去试。
2)猪手-够淋又唔散,味道合格,算中上。
3)云吞-正常size冇惊喜,之前睇过有啲食评话唔熟,我估系偶有失准或是顶更师傅所至,味道是自家包,亦只算合格。
4)牛腩-虽然只得两嚿,但非常入味,够淋肥瘦适中,服务员话是用牛肋条做,不错。
5)跟韭黄清汤-正常师父嘢。
价钱唔平,胜价比正常,价钱约$78连冻饮。
食完有问下老板娘几时会有返肉丝炒面,她没有确实答覆,我只感觉似无限期暂停,咁唯有我讲少少肉丝炒面最特别地方,个面饼底还大过你两只手掌加埋,同一般饭店食嘅唔同,两个人食正餐基本上都食得饱, 你见我今次冇食都仲记得就知唔错啦!希望将来有机会重出江湖啦!我回头指数都系其待再试加多一分😉
十分满分
形 7
色 8
香 7
味 8
速度 9
态度 8 ( 按收费价钱评论)
装修 7( 按同级数食店评论)
整洁 8
性价比 5