2014-07-23
旧年公司周年饭改咗新制,同事无需跟老细一齐,可自行出去食番餐,所以去咗湾仔嘅万丽咖啡室(Cafe Renaissance),写咗篇题为「老细出钱我哋出力.四傻丧食」嘅食评(http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2313751),今年再接再厉,周年饭再度出击,继续丧食 ,依次睇住老细俾嘅预算,拣咗尖沙咀嘅马哥孛罗咖啡厅 (Cafe Marco),贪佢平日可以食到10:00pm !其实餐厅唔细,据「开饭喇」嘅资料座位数目有成250,可能争取多啲空间,连个蚝吧及寿司、鱼生档都摆埋晌门口度,而整个食物区,几组食物枱,两个开放式厨房,都集中晒晌近入门口嘅位置。以一间5星酒店而言,餐厅内嘅枱櫈排得有点密,装修亦没有多大特色。4人嘅餐枱,显然仲有啲啲细,尤其食自助餐,摆多一、两样一齐分享嘅食物晌枱面,已经逼爆咁滞。 沙律.冷盘小食 沙律选择唔喺好鼎盛,调制好嘅沙律只有4款,如法式吞拿鱼沙律、希腊沙律……等等,再加7种沙律菜配8款左右配料、4款酱汁。不过,都够砌一份丰富嘅沙律,况且,沙律菜够新鲜,入口索索
沙律选择唔喺好鼎盛,调制好嘅沙律只有4款,如法式吞拿鱼沙律、希腊沙律……等等,再加7种沙律菜配8款左右配料、4款酱汁。不过,都够砌一份丰富嘅沙律,况且,沙律菜够新鲜,入口索索声,再加少少烟肉碎、巴马臣芝士粉,捞啲意大利油醋,都可以清新味美。 沙律表演平稳,但啲冷盘小食则甚有惊喜,就晌沙律区侧旁,除传统嘅薄切冻肠、烟三文、烟鲛鱼外,有外国人可能几喜欢嘅五香牛肉、卤水豆腐,但最吸引小弟喺几样富特色嘅小食:越南纸米卷、巴马火腿露笋卷、牛油果黄梅杯、虾沙律。几款冷盘小食各具个性,而且,卖相的骰精致,最心水喺牛油果黄梅杯,将牛油果粒、黄梅干混入酸忌廉中,开胃有益又有咬口 。 餐汤.面包篮.芝士
中汤代表喺猴头菇蜜枣排骨汤,而西汤代表喺茴香薯蓉忌廉汤,今回见中汤都好家常,屋企都有煲过依类汤,所以,就主力试西汤。薯蓉食得多,薯蓉忌廉汤应该喺第一次试,估唔到个汤好重薯味,茴香味亦见突出,打得质感又几幼滑,好味 ! 面包篮款式以欧陆包为主,大大细细近10款,伴汤时先拎两个细嘅食,质感韧净,未必人人啱口味,但几有麦味,所以,再拎多个大嘅跟同事一齐试。 面包涂牛油又得(牛油有平价嘅花唛,亦有贵价嘅总统),伴芝士都得。因为芝士质素唔欺场,4款芝士:荷兰哥达芝士(Gouda)、瑞士爱蒙塔尔芝士(Emmentaler)、法国布利芝士(Brie)、英国车打芝士(Chedder),各有唔同特性,最好就款款切少少试晒佢,不妨以一块高纤麦饼嚟伴芝士,芝士味更能彰显 。 海鲜精选
海鲜冻盘始终喺一间卖自助餐餐厅嘅聚焦点,有啲人评价一餐自助餐正唔正,好多时都以海鲜嚟衡量,虽然多少较为片面,但始终都可睇成一个指标。依度海鲜包括:长蟹脚、翡翠螺、加菲蟹、甜虾、蚬、青口、波士顿龙虾,再加埋近门口嘅生蚝专柜,相信咁嘅阵容,都唔会有太多挑剔。虽然,有唔少人排拎海鲜,但货源供应足,都无咩缺货,而生蚝新鲜即开,每次限攞两只,嚟嘅斯文人居多,所以,排队井然有序。捧番碟海鲜精选拼盘埋位慢慢叹,样样都好好食,尤其长蟹脚、甜虾、龙虾、生蚝,食完一口海水鲜味 。 即煮活美国波士顿龙虾
波士顿龙虾除有烚熟冻食嘅龙虾冻盘外,仲晌开放式厨房增设「即煮活美国波士顿龙虾」,亦喺全场最多人排嘅档位,可算喺亮点之最。大型玻璃格内存放十数只波士顿龙虾,只只冰镇住仲郁郁吓,即㓥即煮,烹调需时,想食就要排吓队 。每次限攞半只,可拌蕃茄荷兰汁、香辣茄汁或 荷兰汁,实在芳香鲜甜,尤其蟹钳位,大大啖鲜龙虾肉,爽呀,所以,跟住一阵食热盘时再追加半只 。 热盘.澳洲和牛
热盘相对好多星级酒店嘅自助餐少,印象中大概十数款左右:咖喱、蒸鱼、时菜、牛仔骨、牛肉卷、炒薯仔、焗带子、炒饭、炒面,因为影热盘时,想逐样影相存记录而被疑似经理阻止,佢咁怕人知佢哋有咩热盘,咁我都无谓晌度多讲。一份综合热盘,样样执啲,但重点喺个即煎澳洲和牛(配菜有扒意大利青瓜、车厘茄、香草烤薯),以及翻兜嘅即煮波士顿龙虾。啲和牛又喺即点即煎,外层焦脆,但内里仍然粉嫩腍滑 ,就算唔喺试晒所有热盘,单以眼前依份「主菜」,食得叫人超满足啦 。 鱼生. 寿司吧
一起手无打算食鱼生、寿司,因为鱼生一般都喺𠮶两、三款大路嘢,寿司更旧旧饭,太易饱肚。不过,同事话啲珍宝带子刺身好掂,所以,最后我都无执输要番一客,另加几片吞拿鱼。的而且确,啲珍宝带子又大又厚肉,最紧要喺非常鲜甜,正 。顺带一提,和食仲有少少乌冬、冷面、特色寿司卷。 烧腊.面档
有啲人总要食碗粉面饭先得安落,餐厅都有提供烧腊档同粉面档,由于兴趣不大,只喺影张相留记录,有咩食就留番有兴趣嘅人士自行走去睇睇。 甜品
杀咗咁多碟嘢,都接近尾声,又喺甜品时间。咪以为啲甜品一张大圆形食物枱睇晒(亦有生果盘),入啲仲有一座Movenpick雪糕柜,足有10款口味,而雪糕柜前又放咗唔少五颜六色嘅马卡龙。因为被人话过唔可以逐样嘢影,所以,今次甜品嘅款式都唔可以描述得太详细。 兜咗个圈,觉得啲 甜品又唔算太吸引,最终拣咗7款:蓝莓芝士饼、咖啡味马卡龙、芒果蛋白瑞士卷、罂粟籽柠檬蛋糕、柠檬玛玲挞、杂莓意式奶冻、柠檬啫喱,因为几款都喺心水想试,感觉味道不俗,最欣赏个芒果蛋白瑞士卷及柠檬玛玲挞,前者松甩软回弹力十足,卷心件芒果又清甜;后者柠檬味清新,啲焗蛋白脆卜卜 。 Movenpick雪糕要青柠雪葩、热情果芒果雪葩及枫叶糖浆味雪糕,洒少少杏仁片,又加啲啲芒果浆。雪葩冰爽清凉,尤其青柠,酸度强劲,而热情果芒果亦唔错,热情果嘅酸味较芒果味突出,至于合桃枫叶糖浆味,口感细密,糖味浓郁得嚟清甜自然 。 依度唔兴果汁汽水任饮,只包餐茶1杯。小弟要咗一杯鲜奶咖啡,斋睇表面嘅奶泡及𠮶几滴咖啡痕,就知只喺机冲嘅货色,讲唔上好,亦唔算差,咖啡个味道无咩太大问题,只可以话个质感唔够丰厚,奶泡跟咖啡唔够「匀巡」。 星期五晚嘅自助晚餐成人收$558,另加一,不过指定信用卡又有番85折,最后折实为$530一位,其实一啲都唔平。若硬要跟旧年嘅万丽咖啡室比,我就钟意万丽多啲 。