2018-02-17 396 浏览
那些年,喺各路「大碌喼神」降落前嘅黄金时代, 铜锣湾近SOGO一带曾经有小日本之称。纵然而家铜锣湾已经系另一回事,今日竟然撞入一间令人几惊喜嘅日本餐厅 - スーパー丼 Super don。见佢专食丼,感觉又干干净净,去吧!平时喺香港少食海鲜丼,因为去过太多𠮶啲乜乜水产,打正旗号卖鱼生饭,但食到嘅都系啲唔多新鲜,又或者系贵到爆但啲鱼碎上到揾笨嘅饭。今日坐低见到隔离枱𠮶碗海鲜丼个样都几精神,仲要加$20转套餐,就有埋面豉汤同埋蟹肉沙律,梗系试吓啦。先嚟嘅北海道海鲜丼无令人失望,里面有大拖罗、油甘鱼、帆立贝、蟹棒、海胆同埋三文鱼籽,丰富嘅画面先「色」夺人。食落更加发现所有刺身鲜甜美味,厚厚的,好足料,最重要系连wasabi 都好好味㖞。呢个鱼生饭真系无叫错,未有机会去日本,止住渴先。同行有唔想食生冷嘢,但又想食海鲜嘅朋友,所以亦都叫咗一个酱烧广岛蚝丼。呢个热丼都等咗一阵先上菜,但嚟到见到个烧蚝胀卜卜,等吓都抵啦。个蚝咬落好鲜甜,加埋个酱汁,拌埋啲烟烟韧韧嘅日本米,真系饭都扒多两啖!

北海道海鲜丼
酱烧广岛蚝丼