2019-06-18 3017 浏览
早排旺开去食茶记,呢排就意外地旺开食台菜,其实都无刻意安排,有啲喺朋友嘅选择,只喺咁啱而已。依次同表姨甥女嚟到世贸中心嘅「茶木」,谂一谂,对上一次到访喺其旺角店,但已喺3年前嘅事喇。对「茶木」嘅印象喺唔错嘅,选择多,水准又不俗,否则,今晚都唔会再次到访啦!餐厅环境都几大,装修摩登时尚,无卖怀旧或文青感,但感觉一样予人好悠闲。我哋被安排挨窗嘅卡位,只可惜一直落好大雨,变得窗外乜景都无,错过维港夜景。如果日头嚟,相信景观非常开扬。而我视线嘅左边,一幅好大嘅墙画,睇咗好耐,卒之睇到喺一张海床嘅照片,呢刻先留意到部份梳化椅用上湖水绿,相信喺想带出海洋嘅感觉。本来都想影低个餐牌俾大家参考,但实在太多页,菜式又多样化,想知道有咩菜式,只好自行浏览官网。草莓希腊式优格特饮 $44「茶木」嘅饮品一向都甚具特色,表姨甥女就喺睇中其「希腊式优格特饮」系列,而呢款系列就有3种口味:草莓、蓝莓、凤梨柳丁。其实顾名思义,就知道喺以唔同味道嘅果蓉混落乳酪所做成,卖相吸引,味道酸酸甜甜好清新,口感就极之滑溜,啱晒呢排嘅闷热天气啦。西瓜柳丁芦荟 $43小弟就拣咗另一系「台式特饮」,其实,话台式感觉有少少牵强,因为都只
草莓希腊式优格特饮 $44

草莓希腊式优格特饮
西瓜柳丁芦荟 $43

小弟就拣咗另一系「台式特饮」,其实,话台式感觉有少少牵强,因为都只喺沙冰、梳打之类,而口味亦只喺爱玉较有台式风味。
而我其实就只喺想试试其西瓜搭橙汁嘅效果,卖相就好靓仔喇,未饮都有种透心凉嘅感觉。入口以西瓜味为主,慢慢渗出橙香,整体感觉好清爽,而混有粒粒芦荟果肉,增加口感。
西瓜柳丁芦荟
蚵嗲肉碎泡饭 $82

谂住天口热,主食我哋就拣个泡饭,贪其湿湿哋。早前先晌慈云山嘅「安平面店」食过一道「宝岛蚵仔汤饭」,虽然今次呢碗只有蚵仔,无加入其他海鲜,但啲蚵仔坚肥大厚肉,又有蚝味,仲混有少少肉碎添,饭粒分明又无烂,份量更喺十足,汤头芳香,好食呀
黑醋味醂猪软骨 $68

另一道𩠌菜就拣咗款浓味,但开胃嘅「黑醋味醂猪软骨」,以蜡烛热住,喺几聪明嘅做法。啲猪软骨大大件,非常有睇头,而且,炆煮得好入味,肉质超松化,就连啲软骨咬落腍到好似啲牛孖根咁;底下垫有大大嚿嘅红萝卜及白萝卜,好清甜,真喺越食越开胃。啲汁酸香到不得了,净喺用嚟捞饭都食到一大碗。
黑醋味醂猪软骨
黑醋味醂猪软骨
黑白配三味吐司条 $50

甜品喺新产品嘅黑白吐司条,除用普通面包,更用上竹炭面包做成吐司条,而另一亮点就喺配搭3款沾酱:巧克力优格、白雪糖浆、起司奶盖,可谓各有特色,有种耳目一新嘅感觉。

整个甜品嘅卖相跟餐牌所显示嘅如出一彻,外观颇为精致,两款吐司条烘得好脆口,巧克力优格嘅朱古力味唔算好浓,但好柔滑,白雪糖浆嘅味道好清甜,而起司奶盖就带有微微咸香,质感又幼滑

黑白配三味吐司条
虽然只喺试咗几样嘢,但我哋都好满意,而招呼都好够主动,例如送上泡饭,同时会跟番两只小碗,甜品上场,会俾过啲新碟我哋。其实,呢啲都喺好基本嘢,但就喺有啲餐厅却喺连基本嘅都做唔到。