2012-10-17 1193 浏览
一篇迟来的食评...十月一日, 和一班相识多年o既旧同事聚旧晚饭. 由当年o既黄毛丫头, 到今日变成人妻, 咁多年都依然可以KEEP 住联络, 呢份感情真系得来不易, 所以当晚聚会我非常用心去揾一间有质素o既餐厅.在公司同事介绍下, 去o左CWB 一间新开o既中菜餐晚饭. 一去到门口, 感觉好华丽, 分两层. 我地订o个张枱o系一楼. 入到去, 装修好靓, 但唔系好多枱, 望真d, 原来有好多VIP房. 呢度几菜式好精致, 重质不重量.仲有几道小菜想介绍, 可惜冇位上载相. 例如清炒河虾仁, 感觉版肉好弹牙, 同老板亲自即撞蛋白杏仁茶.
鲍汁鸡粒炒饭, 真系粒粒分明
蒜片牛柳粒
老板推介o既一道菜式, 和味粉丝煲, 火侯十足, 一d都唔油腻
笋尖虾饺皇的澄面皮晶莹剔透,系一道味道比较清淡o既菜式,同酒店中菜厅的出品拍得住⋯
做法简单的顺德生煎鸡味道虽然未及顺德所食的鸡味浓,但值得一赞o既系, 清碟亦未见有多余的油残留
鱼汤浸苋菜鲜味浓厚,不带丁点腥味
土耳奇无花果干做生炒骨,外脆内嫩,汁料甜中略带酸香,排骨亦炸得松化
一篇迟来的食评...

呢度几菜式好精致, 重质不重量.

仲有几道小菜想介绍, 可惜冇位上载相. 例如
干煸四秀豆, 味道调得好好
清炒河虾仁, 感觉版肉好弹牙, 同老板亲自即撞蛋白杏仁茶.
2012-10-01
鲍汁鸡粒炒饭, 真系粒粒分明