2012-09-28 45 浏览
系我中学年代,大埔 Pizza Hut 已扎根在此,细个时一个月总有一次帮衬。出到社会工作,见识多左、试既食物多左,就算对 Pizza Hut 抗拒,出品好难食。对上一次帮衬系 3 年前,再上一次都有十年前。但系 2012 年既 4 月另我刮目相看,某些出品令我赞不绝口 ﹗进步不少呢 ﹗女友好想食 Pizza,咁我就陪佢去 Pizza Hut 试吓啦,我一向都非常拒抗,以前食过真系好难食呀 ﹗由意粉、焗饭、小食到 Pizza 都好唔掂 ﹗已经 Black list 左,但见女友多次推介,试试无妨啦 ﹗门口接待既肥阿姐笑面迎人,好有热诚地招待及带位,连我都感受到,赞 ﹗其他男女侍应们服务态度都好好,满意。细心睇左几份 menu 之后,都有好多野想试试,不过我地只得两个人,怕叫太多会浪费,咁就 order 住少少先啦,唔够再加。依度客路都好街坊,踢拖、短裤、背心、波裤都唔出奇。好采隔离枱嘈喧巴闭既阿叔好快走左啫,咁就有餐安乐饭食吓喇,条友讲每句说话大大声,全餐厅都听到,著到牛记笠记吹到生意有几大得几大 ﹗佢个细路仲系通道走上走落、著住鞋系梳化爬黎爬去,顶 ﹗ 热情果芦荟特饮,够冰冻,淡淡既

热情果芦荟特饮,够冰冻,淡淡既甜味,有点似水蜜桃,几好饮。

香辣诱惑薄批,即辣椒牛肉蘑菇 pizza ﹗我细个时最喜欢食,因为佢辣又无洋葱同青椒啰 ﹗放上枱热辣辣、出晒烟 ﹗依啲先系叫薄饼麻,想当年只系暖暖地又出水,谂起都可怕呀。即刻拿件放入口先,热到烫口,正呀 ﹗饼底干爽香脆,半熔既芝士配上蕃茄酱、辣椒、蘑菇牛肉,味道非常地夹,好好味 ﹗连食几件,但食到尾声时,饼底已变得咽靭唔脆喇,芝士变硬,口感同味道都即时大打拆扣,食欲大大减低 ﹗所以必须要趁热食呀 ﹗

烤鸡半只,完全想像唔到,居然超水准 ﹗有惊喜 ﹗Pizza hut 可以有如此质数,真系好好味㖞 ﹗热辣辣皮脆肉嫩 ﹗鸡髀鸡翼嫩溜无穷,鸡胸都十分软棉,任何部份均肉汁丰富,唔洗点酱都好好食,推介 ﹗只食半只真系唔多够喉呀 ﹗

酥皮海鲜龙虾汤,可能记错左,唔知十几年前我系饮龙虾汤?还是酥皮龙虾汤呢?海鲜有鱿鱼、蟹柳、蚬肉,印象中配料比以前少左好多,而味道较为平实,都合格既。

蜜糖辣鸡中翼,表层肥美又黏黏的,带甜亦带辣,肉质滑而里面仍保持肉汁,好 食 ﹗系我脑海里依然留住当年冻冰冰又油又干又细只既鸡中翼,始中挥之不去这种不开心经验。

晚餐四旧有找,散叫细 pizza、焗鸡、鸡中翼、海鲜龙虾汤,每位二百算中价啦,还可以。

menu
香辣诱惑薄批
烤鸡半只
蜜糖辣鸡中翼
bill
  • 香辣诱惑薄批、烤鸡半只、蜜糖辣鸡中翼