2019-04-14
听讲大埔有间食几好食嘅肠粉铺,所以就山长水远入去试下。今次嚟到「友口馥」。芝麻糊(细,$16)原本好期待知芝麻糊,点知食落有小小酸,隔离枱听到我讲酸酸地,佢地都话食得出酸酸地,仲以为正常系咁嘅味🤦🏻♂️🤦🏻♂️🤦🏻♂️。鲜甜虾肠 加 鸡蛋($20+$3)个肠粉有feel嘅,有一定厚度,唔似出面果d簿过纸👍👍👍👍。加咗鸡蛋味道系香咗好多,但系口感会无咁滑,同埋无咁糯,不过我钟意落咗鸡蛋后,实实净净,小小硬嘅口感。无话落咗鸡蛋系好定坏,两种口感都好食。石磨紫米砵仔糕($6)因为赶住走,所以新鲜出炉嘅砵仔糕未放凉,都坚持要买。结果系,仲热紧嘅砵仔糕未冷却成型,了唔开,离唔到个砵仔,非常之痴口同黏手。味道我就觉麻麻,我都系钟意食传统白色或黄色果只砵仔糕。芝麻豆浆($12)芝麻味得好小好淡,饮落仲以为系咪普通豆浆嚟,望下个樽身见颜色比较深同灰灰地,我谂应该系系芝麻嚟。
芝麻糊(细,$16)
鲜甜虾肠 加 鸡蛋($20+$3)
石磨紫米砵仔糕($6)
芝麻豆浆($12)