餐厅: 憶食尚臘味煲仔飯
资讯:

2023-06-25 183 浏览
讲起煲仔饭通常谂起庙街个边既餐厅,但我想坐得舒适食得舒服,揾呀揾就揾到忆食尚。入到餐厅感觉环境舒服,见到枱与枱之间有屏风隔住,可以保留些少私隐,餐具碗碟又摆得好整齐,成个感觉很良好。我地点左厨师推介既川椒麻辣鸡煲,另外点左广式腊味煲仔饭同上汤菜心。▫️ 川椒麻辣鸡煲鸡煲以砂煲上新鲜滚热辣,打开盖仲见泡泡,闻到辣椒香,爆香三色椒、川椒、紫葱、大葱、蒜头,同鸡肉一齐炒好惹味,索哂配料既精华,食落辣度足够,食得好辣既朋友可能会想加辣添!▫️广式腊味煲仔饭用鲜肉腊肠、南安板鸭、腊肉、五常大米制成,卖相好靓。店员帮我地加葱粒、头抽捞匀,食落味道更香口。腊肠同腊肉有咸香且带油脂,板鸭亦有咸香,肉质干身有嚼劲。煲仔饭灵魂系饭焦,食落干香脆口,带点腊味脂香,的确几好食😋▫️ 上汤菜心蒜片爆香过,舖系菜心面,菜心煮得刚好,食落爽口又嫩。呢到有菊花茶,可以解腻又清热😌店员会主动过嚟加茶,仲帮我地换碟,服务态度好好👍🏼

▫️ 川椒麻辣鸡煲
川椒麻辣鸡煲

▫️广式腊味煲仔饭
广式腊味煲仔饭
煲仔饭灵魂系饭焦,食落干香脆口,带点腊味脂香,的确几好食😋
饭焦

▫️ 上汤菜心
蒜片爆香过,舖系菜心面,菜心煮得刚好,食落爽口又嫩。
上汤菜心

呢到有菊花茶,可以解腻又清热😌
店员会主动过嚟加茶,仲帮我地换碟,服务态度好好👍🏼
2023-06-25
午餐