2017-05-12
今日剪完发,心情劲靓!跟住同个frd交收,之后就一齐食晚饭。砵兰街真系劲多嘢食,最后决定食返之前食过嘅好烧式!上次我都系同哩个frd喺度食!😂墨西哥薄饼芝士鸡肉,有青椒,红辣椒,芝士同鸡肉,薄饼皮硬但脆,芝士几juicy,味道几特别,但红辣椒真系好辣,唔食得辣嘅人一定要避开食中红椒!牛肋粒烧得几香,而且多汁,肉嫩。牛舌厚粒,味道OK。蕃薯我去边间串烧店如果有都会必食,因为真系好甜!烧豆腐最惊喜,外皮烧得好脆,但里面一啲都唔干,出奇地好味!翠肉瓜就同重庆烧啲味道一样,不过茄子我平时食系原条烧,今次试切片上,感觉好似食紧煎酿3宝,不过茄子味道就比较普通,同比较干身,我都系钟意食重庆烧果种铺满劲多蒜蓉同孜然辣粉果款茄子。蒜蓉烧蛏子,蒜蓉基上上配任何海鲜都系稳阵同好味嘅组合!蛏子新鲜爽口,而且用金菇垫底,好入味!同埋喺哩度食串烧都会有一碟好似泰式生虾酱嘅嘢比你点串烧,点酱同唔点酱,味道会好唔同。总括嚟讲哩间串烧店嘅串烧唔系局限喺一种烧法,唔同材料用唔同调味料烧,唔似得重庆烧咁,全部嘢都系落孜然粉调味,款式比较多。
墨西哥薄饼芝士鸡肉
安格斯牛肋粒,牛舌,日本甜蕃薯,串烧豆腐
茄士,翠肉瓜
蒜蓉烧蛏子王