2014-06-13
晌美孚区,又多咗一间茶记进注,就喺连锁店嘅「翠河」。其实间嘢都开咗一段日子,但就一直懒得行过去试,因为离屋企距离远,啱啱一头一尾。不过,总有机会嘅,就趁一次返完教会,老友揸车直接返嚟美孚,咁就索性建议嚟试翠河。对比起前身嘅鸿福,翠河当然有朝气好多,门面招牌霓虹光管绿字,已经宁舍抢眼,而且又喺新装修,份外新净。室内环境,以卡位居多,装修时尚明净,光猛企理,感觉舒服得多。有几款套餐餐牌,都喺以「是日精选」最实惠。由A-K共9款选择,有无留意,佢唔喺叫咩午市套餐,因为由午市,到下午茶,及至晚市都有供应,只喺价钱上嘅分别。午市时段(11:00am-2:00pm)卖$40,下午茶时段(2:00pm-6:30pm)卖$35,晚市时段(6:30pm后)再次卖番$40,而套餐只包例汤或热饮。此外,仲有啲常餐($38)、马来咖喱餐($45-$52)可拣!其他餐牌就无特别去留意。A款 - 什锦炒河粉份量超大碟,椭圆形长碟堆满河粉,两个女生都够食。单睇卖相,河粉炒得唔太「匀巡」,所谓「什锦」,都只不过喺啲肉片、火腿、银芽,炒埋一堆加个茨汁,朋友话好普通。D款 – 芝士焗肉酱意粉小弟都好耐无食过依款意粉,所以
份量超大碟,椭圆形长碟堆满河粉,两个女生都够食。单睇卖相,河粉炒得唔太「匀巡」,所谓「什锦」,都只不过喺啲肉片、火腿、银芽,炒埋一堆加个茨汁,朋友话好普通。 D款 – 芝士焗肉酱意粉
小弟都好耐无食过依款意粉,所以点嚟一试其手势,因焗制需时,所以焗意粉要多等候十零分钟,但可能客多关系,结果等咗近廿分钟。不过,明显个焗肉酱意粉有少少焗过火,面层肉酱有啲㶶,庆幸唔严重。同样,满满放满一碟,好大份,肉酱本身其实都做得唔错,芝士软绵浓香,意粉就不过不失,算OK啰。 K款 – 油鸭脾饭
朋友嘅油鸭脾饭,好好哋斩好嘅一只油鸭脾,竟然咁求其放番晌碟饭度,唔知喺师傅忙做到无气抖发「脾四」,定抑或啲侍应跌过嚟再执番,希望唔喺后者,或者我哋谂多咗。据朋友讲,件睥比较干,唔喺好够油润,但肉质挺结实,甚有腊味香。 套餐包例汤或热饮,都喺热奶茶最稳胆。茶底醇香,姑勿论喺咪心理作用,黑白奶冲出嚟嘅奶茶确然幼滑啲,一杯醒神奶茶作结,算喺精神上嘅一种补足! 虽然口口声声话懒得由屋企行过嚟,食完晏咪又要死死地气行返去。食饱饭,行吓好,个人无咁易肥!不过,被朋友串:你晓肥咩(因为小弟食极都钢条身形)!真喺自讨没趣。