2018-11-10 83 浏览
香港人钟意打边炉既程度都唔洗我多讲,打边炉既舖头开到周围都系,连本身卖家乡鸡或者粥既,都分分投入哩个火锅竞争市场,可想而知香港人对打边炉既普及程度同喜好有几高。 最近我就试左汤•家既一人边炉。觉得几特别可以同大家介绍下。汤•家系用台式食店包装既店舖,除左台湾出名既臭臭锅,哩到仲可以试到台式经典小食同饮品。 臭臭锅听就听得多不过就未食过,所以一于试下。望落虽然份量唔算大,不过配料都算多样化,每款配料都有一至两块,血鸭、臭豆腐、贡丸,豆角、炸薯仔等等,仲会配多个饭或者米粉,数数下其实份量都唔少,对食量唔系特别大既食客,绝对够饱。牛肉片都算几新鲜,渌完食落都唔韧。朋友就点左个泰式海鲜,味道都唔错,汤底有啲似冬阴公,不过就好清,冇油层。配料大致同臭臭锅相同,主要多左虾同青口。不过汤底唔同,出黎既效果都好唔一样架!多啲人食可以试更多味道。哩到啲饮品都几多选择,食饭期间都见到好多人专程入黎买饮品拎走架。咁我哋就点左杯芝士冻顶乌龙同百香果绿妍。哩到既饮品味道都唔太甜。

招牌臭臭锅

泰式海鲜锅