2017-08-18
一个星期内第四次食米线 (严格黎讲上一次系米粉)、写第三篇米线食评,都仲未厌😛 今晚好夜先收工,攰到得番条人干,决定番马鞍山喺屋企附近食💀上一次黎系正常晚饭时间,坐满人;今晚咁夜就有一半空台。钟意食酸菜既我当然嗌左 酸辣炸酱辣腩肉桂林通心米线 $36,柴可夫司机熊生嗌左套餐 酸辣粉皮配干捞炸酱桂林通心粉 $60酸辣炸酱辣腩肉桂林通心米线 - 配料有腐竹、韮菜、酸菜。肉酱好好食,半肥瘦既肉碎入面已经有小小辣椒;腩肉有啲鞋,不过我一向都唔好腩肉,比左好多对面𠮶位💁🏻 酸菜系雪菜整成,唔系谭仔𠮶啲只芥菜。我钟意一啖夹齐米线、葱、酸菜、肉碎、汤,好食呀🤤 通心米线亦会令人易啲饮到汤,条条面入面都系汤。不过米线偏淋,煮短啲时间就perfect池。酸辣粉皮 - 捞埋青瓜丝同肉片,口感同米线系两个极端 - 好!韧! 点解世界上会有咁韧既粉皮😂应该收舖都未赵完😂 我试左一条就放弃,虽然个味唔错,系咪正宗就系咁?干捞炸酱桂林通心粉 - 配料有炸酱、酸菜、花生、时菜。冇试过唔评论,熊生话觉得汤面好食啲,同埋个豆瓣酱好正㖞。喺屋企附近咁方便,又几抵食,会继续帮衬佢个肉酱酸菜米线😚 不过记住唔好著白色衫🙅🏻