餐厅: 龍鳳呈祥火鍋雞煲
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
堂家姐趁住十一黄金周来港旅游兼探亲, 我正好假日休息就带佢去尖沙咀逛名店, 再带佢去咗一间以80年代旧香港主题打卡餐厅食鸡煲火锅。原本谂住打卡餐厅食物水准不应抱期望, 反而今晚带来味蕾上惊喜! 餐厅环境、装修布置充满旧香港气色, 分别有中式婚宴龙凤礼堂、留声机、旧唱盘、雀笼同埋霓虹灯陈设, 几乎每个角落都系打卡点! 再加上餐厅播放著70、80年代香港怀旧歌曲, 充满回忆。食物方面, 主打多款惹味鸡煲配搭, 同埋多款火锅配料, 食完鸡煲加汤再打边炉!【日本广岛蚝鸡煲】HK$268鸡煲可自选辣度, 以瓷煲盛装, 上台滚起食得。拣咗小辣, basic有半只鸡份量, 配搭四只肥美广岛蚝, 胀卜卜, 蚝味浓郁又juicy, 鸡件嫩, 鸡皮爽弹, 配有尽煮汁酱嘅配菜同枝竹, 微辣开胃惹味。【龙凤呈祥牛肉拼盘(细)】HK$388拼盘相当丰富, 有爽口牛舌片、牛金钱展、牛颈脊牛味香浓、牛肉粒、油香肉嫩嘅手切雪花牛, 同埋牛胸油, 爽而不腻, 满足牛魔王嘅我地!【脆鲩腩片】HK98脆鲩腩片虽不算厚切, 但鱼皮爽脆, 鱼肉富鱼鲜香。【经典沙嗲牛肉饺(6粒)】HK$88饺皮算不上薄, 不过馅料富香浓牛味,
日本广岛蚝鸡煲
【日本广岛蚝鸡煲HK$268
自家制陈年咸柠七
【龙凤呈祥牛肉拼盘(细)】HK$388
龙凤呈祥牛肉拼盘(细)
【脆鲩腩片】HK98
脆鲩腩片虽不算厚切, 但鱼皮爽脆, 鱼肉富鱼鲜香。
脆鲩腩片
【经典沙嗲牛肉饺(6粒)】HK$88
饺皮算不上薄, 不过馅料富香浓牛味, 而且多汁。
经典沙嗲牛肉饺

【龙凤呈祥 杂菜拼盘】HK$138
杂菜拼盘包括有番茄、心型白萝卜、唐生菜、金菇、莲藕、黑木耳、淮山、油麦菜同埋粟米, 多款新鲜蔬菜, 选择多。

【自家制陈年咸柠七】HK$38
一粒陈年咸柠同埋冰块放于旧式胶漱口杯中, 加入自选汽水, 想不到连饮品都能令人回味昔日香港。
题外话/补充资料: 酱油HK$16/位
2024-10-06
日本广岛蚝鸡煲
龙凤呈祥牛肉拼盘(细)
脆鲩腩片
经典沙嗲牛肉饺