2024-01-08
行过铜锣湾,闻到一股鲜味袭来,我就跟咗鼻就入咗间日本百年老店叫亀井鮨。内里嘅装潢古色古香,彷佛带我一秒飞咗去日本。坐低后,我call咗份「极上盛」,盛到出黎嘅寿司,样子搞得就好似艺术品咁,色彩缤纷,赏心悦目。👀每一啖寿司都似在讲故事,大拖罗肥美得滑过喉咙,海胆滋味丰富,令我回味无穷。油甘鱼同牡丹虾就鲜甜得嚟,又弹牙得声,啖啖肉感觉好有满足感。而家人流口水嘅玉子寿司,甜淡得嚟又唔会好腻,正到喊出嚟。当中牛油果软壳蟹卷同炸虾天妇罗手卷,我都一试难忘,呢两款卷物嘅脆卜卜外皮同鲜味十足嘅内馅,真系天作之合。😘食物之美,唔单止喺味道,佢喺于呢份从选料到制作嘅细心同坚持。整个体验,就好似系喺香港都可以感受到日本料理嘅真髓咁,令人心情大好。要系讲味道,真系赞到爆炸,口感丰富到一个点,不得不赞嘅手艺,我知道我一定会再黎!🍣🤤👍🏼