2021-10-09 250 浏览
天气突然转凉,所以就有啲想去打边炉,去开荃湾就梗系去出名嘅大鸿辉揾食啦,入到去见到升降机条人龙有啲长,所以就搭电梯去睇下有冇适合嘅餐厅,上到三楼见到有一间打边炉,价钱都唔错,所以就去咗呢间食啦!见到有唔同价位选择,本身见到大闸蟹任食好吸引,不过我怕自己会食唔多,所以都系打返边炉就算,拣咗中间价位嘅B套餐食,本身套餐包埋一个鸡煲,店员问我食唔食,但我为咗想食多啲牛,所以就冇选择到食鸡煲啦!汤底呢就拣咗寿喜烧汤底,拣完就可以开始埋位,见佢成层都系属于餐厅;座位都好阔落,两个人食都可以坐四人枱,而且仲可以望到条街景添,拣嘢食就系用QR code落单所以都几方便,项目嘅颜色建议可以变一变,因为有阵时几难睇得清楚,佢入面都有唔同嘅食物有海鲜有饺子,有肉类,同埋出面都有自助区有唔同嘅炸物,甜品,沙律等,见到都好吸引,不过梗系要预留番个肚仔食高级嘅牛肉啦,去到雪柜见到有唔同嘅饮品,见到佢会有一个雪柜专雪住啲杯,等杯啤酒更加冻,真系好有心思,不过自己唔饮酒,就唯有饮下菊花茶啦!朋友今日唔系好舒服,见到有暖笠笠嘅嘢饮都觉得好舒服!佢哋话做紧个优惠,可以喺佢哋嘅四大优惠入面拣两个,不过由于自己唔食鱼又唔饮

佢哋话做紧个优惠,可以喺佢哋嘅四大优惠入面拣两个,不过由于自己唔食鱼又唔饮啤酒,所以就选择咗点心拼盘同埋任食封门柳。点心好多样化,我最钟意就系佢嘅虾饺,皮薄得嚟入面都食到虾嘅爽口,蒸红枣糕都好够热,望一望佢哋餐牌先知原来佢哋午市有做蒸点心同蒸饭。喺出面拎咗啲响铃嚟食,非常之大旧之余亦都好脆口。

落咗单大概五至十分钟就已经送菜,叫咗三款牛肉,有封门柳,牛板腱同埋安格斯牛肉同极上黑豚肉,质素都好好,有肉味得嚟,亦都唔会有雪味,而且唔会有太多嘅脂肪,厚薄都好适中,大概滚几下就已经OK。最令我惊喜系佢嘅海鲜,虽然选择唔多,只有生蚝,沙白蚬同埋墨鱼滑,但系三样水准都好高,最令我惊喜系沙白蚬,冇沙得嚟全部都系劲大粒,仲要冇死蚬,自己都嗌咗九碟嚟食!

朋友最钟意食淀粉质,拣咗个韩国嘅辣面嚟食, 佢话最惊喜系寿喜烧嘅汤底同辣面竟然好夹!佢话从此以后爱上寿喜烧汤底!

食到八成饱就可以留肚食甜品,佢哋甜品都好多元化,雪糕都有几款我自己就食雪糕机出嚟嘅草莓同蜜糖牛奶味雪糕,仲可以自己加唔同配料,佢哋仲有杯装雪糕同埋筒装雪糕,我朋友就拣咗佢哋嘅啫喱食,本身见到有自制凉粉区,不过我食唔落,所以都系食雪糕就算啦!食完啱啱好两个钟,同朋友又可以食住火锅倾到计,唔会太赶住走,觉得很唔错,下次可以再战!
2021-10-07