2020-10-10
@kan.teen呢间分别系旺角同炮台山都有分店🌸kanteen去左炮台山店😆好开心💕.讲下餐厅环境先😝系走白色木色嘅简洁风🤍文青feel🌿楼底高 空间感大啲☁️又有落地玻璃 有良好采光☀️✨.👅Salmon Benedict $78份量比较细 不过价钱都比较平💸沙律菜有甜甜酸酸嘅汁🥗无乜特别🤣主角Benedict🍳好贴心咁分开咗两份~不过个包好硬 又唔够脆🤔但有三文鱼🍣蛋🍳同荷兰酱~个蛋仲好流心tim🤤(swipe到最后有片)呢个配搭唔会输嘅🤣但呢个唔算系一个超好食嘅Egg Benedict🥚~同埋个人觉得 摆盘 卖相可以整靓啲✨✨🤣.👅Carbonara $82呢个Carbonara无咁港式👀即系相对正宗啲😗因为正宗嘅Carbonara系用蛋汁🍳捞个意粉;而港式嘅通常会加白汁⚪️口感creamy啲咁样🤪而呢个食得出个汁 主要系蛋黄汁🍳忌廉同芝士🧀味道唔错😋几香 虽然唔系creamy嘅texture🍨但佢每一条意粉都有沾满汁😋都好够味👍🏻意粉口感🍝系有少少少偏硬但唔系生~同对我来讲冇问题😛反而我好惊啲意粉太淋变糊😂😂仲有🥓意粉入面有好多烟肉😝😝呢个都几抵食✨✨.👅Matcha Latte
👅Salmon Benedict $78
👅Carbonara $82
👅Matcha Latte $40
🍵抹茶控表示👌🏻最怕Matcha Latte得死甜 个种假抹茶味🍬呢杯个质地绵密得黎 但饮落去口感轻盈🍃系甜同有少少回甘嘅味 但无一啲好浓嘅抹茶🍵个种苦味~超级值得赞嘅系 拉花劲靓😍
👅Charcoal Latte $38
有竹炭味但唔算好浓⚫️慢慢饮落去就得翻普通latte咖啡味☕️唔会好甜 又唔会好苦 恰到好处😛
———
📍Pause It (北角)
北角电气道183号友邦广场地下18号舖
#kanteen #kanteen香港 #kanteen炮台山 #kanteen_cafe #kanteen良心帮衬 #良心小店