2021-02-13
黑糖珍珠咖啡拿铁 $36黑糖珍奶饮得多,今次试吓配latte。杯身有黑糖挂杯,睇落都同奶茶🥤差唔多样。虽然甜度冰度无得选择,但系味道刚刚好,冇谂过黑糖、珍珠同咖啡☕️可以夹得咁好。整体比普通咖啡易入口咗,就算怕饮咖啡嘅人都应该接受到,因为佢保留到黑糖独特嘅香味之余,仲有烟烟韧韧嘅珍珠增加口感,慢慢渗出甜味,真系几正。👅评分:8/10茉香奶绿紫薯珍珠 $24呢杯奶绿拣咗少甜少冰,觉得个呢杯少甜咗啱啱好,饮落好似微甜咁,唔会死甜。因为个人钟意奶绿多过普通奶茶,奶绿飘出淡淡茉莉香,成个配搭简直系perfect match🤤。今次试咗店内另一种珍珠,紫薯🍠珍珠同黑糖珍珠一样好有咬口,唔会话紫薯味太浓,盖过杯嘢饮。而系会越咬得耐只紫薯味越突出,有少少似食紧芋圆🍡咁,饮嘢饮到好似食紧甜品咁,个人比较钟意呢杯多过咖啡!👅评分:9/10
👅评分:8/10
茉香奶绿紫薯珍珠 $24
👅评分:9/10
题外话/补充资料:
湾仔区好多茶饮店,黄店🎗茶饮见得多,但呢间特别嘅系佢哋有得寄卖同路人产品。虽然铺面范围不大,但当日去都见到义卖嘅product放系当眼👀位置,仲有文宣、贴纸同挥春俾大家拎啊👍🏻。而且佢哋每日都有唔同嘅珍珠选择,除咗常见嘅黑糖珍珠之外,仲有全球首创嘅桂花珍珠、芒果寒天蒟蒻球,同埋手作紫薯珍珠。店员话佢哋会每日ig update📱当日嘅珍珠选择,大家如果想要试特别嘅口味就要留意啦!