2023-05-31
呢间韩国料理餐厅,系新沙洞澡堂 Coffee & Bar 嘅姊妹店,一开幕果阵我已经bookmark咗想去好耐,上星期终于有friend陪我去食 🤩新沙洞大排档装修非常之色彩缤纷 🌈🤩 喺度食嘢都零舍醒神 😁餐厅主打系招牌酱油拼盘及牛肋骨锅,但因为朋友肠胃敏感,所以冇叫到酱油拼盘嚟食 🙂 但都见到其他台都会叫嚟食,我谂应该都几好味 🤔前菜都几赞!呢度highlight一下有:粟米火腿薯蓉 🤩 暂时唔觉其他韩式餐厅有 (?) 薯蓉打得好绵滑😋仲有泡菜汁茄子 🍆、腌白箩卜🥕、芽菜🥬、甜泡菜🌶️ 及 酸泡菜🌶️ 🍙 炸虾芝士紫菜包饭卷 有:蛋丝、炸虾、红箩卜、腌箩卜、紫苏叶及千岛酱呢个饭卷唔觉漏,几足料,有千岛酱配炸虾,食落口感觉就唔会干身👌🥙 海鲜葱煎饼煎得好香脆 🤩 配料比例多,鱿鱼粒非常弹牙,所以食落口唔觉粉👍🐂 宫廷炖牛肋骨锅 (2-3人份)韩式菜我个人最钟意就系牛肋骨锅 😙个锅嘅份量真系多,最好3个女仔share 😆4大件牛肋骨... 因为有其他嘢食嘛,我食咗一件已经ko咗 😂🙈牛肋骨煲到够淋身,肉味好香浓 😋个锅有好多大大旧红白箩卜,而汤底仲加咗红枣同冬菇就非常清甜,真系好想捞饭食
前菜都几赞!呢度highlight一下有:
仲有泡菜汁茄子 🍆、腌白箩卜🥕、芽菜🥬、
甜泡菜🌶️ 及 酸泡菜🌶️
🍙 炸虾芝士紫菜包饭卷
有:蛋丝、炸虾、红箩卜、腌箩卜、紫苏叶及千岛酱
🥙 海鲜葱煎饼
🐂 宫廷炖牛肋骨锅 (2-3人份)
韩式菜我个人最钟意就系牛肋骨锅 😙
个锅嘅份量真系多,最好3个女仔share 😆
牛肋骨煲到够淋身,肉味好香浓 😋
个锅有好多大大旧红白箩卜,而汤底仲加咗红枣同冬菇就非常清甜,真系好想捞饭食 😙 (我本身系饭桶😬)
🍼 草莓牛奶 配原粒蜂巢特饮 (2人份)
🍓 冻饮&一樽装咁上,附2只杯,杯里放咗一串士多啤梨粒+蜂巢粒,当倒咗草莓奶后,蜂巢粒会慢慢溶掉 😄
草莓味同牛奶嘅比例刚好,唔会话草莓味浓过头 😍
韩国牛奶香浓滑! 亦唔会好甜 👍
🐝 第一次食蜂巢粒,口感几得意 😆 佢唔系硬嘅,口感似甘蔗质地咁,一放落口,头一下食咗蜂蜜味之后就净返粒蜂巢,就冇乜味,可食可唔食都得。
(温馨提示:最好咀嚼耐d先吞,易消化d 😉)
草莓奶伴埋蜂蜜一齐饮更加香甜!🥰
🍓 韩式草莓乳酸刨冰
建议2个人share 😄 草莓切片份量好多!🤩
刨冰浸住士多啤梨乳酸酱,食落口就冇咁寡 😄
不过刨冰始终质感比较粗糙d,如果可以加牛奶或炼奶丰富口味同口感会更佳 🙂
刨冰就算热到溶都唔怕,攞支饮筒当草莓乳酸咁饮又得 😂👍
🥤 罐装饮品:
🧃 韩国粒粒提子汁