同朋友系旺角睇完戏就去附近揾食,去咗THE FOREST ,见到一间好colorful 几有特色的星马菜的餐厅就去试吓,入到店内,环境开扬,几喜欢一排望街外近𥦬的坐位设计,一路食一路望住旺角街头几chill 下,餐厅设计用了卡通狮子做「吉祥物」同橙黄绿为主打色 ,感觉好色彩缤纷同好啱打卡。今次点了几道菜都很美味,最有惊喜系甜品同星加坡辣椒蟹肉配馒头 ,有特色又好食😋。🔸 星加坡辣椒蟹肉配馒头 🔸$168喜欢吃蟹的朋友,推荐大家必叫之选菜式,点解 ?因为蟹肉己拆哂肉,蟹肉鲜味又好食,份量都唔少,店员教我哋切开炸至金黄色的馒头再放上蟹肉同酱汁一齐食更滋味,真系几match 又好食,几喜欢秘制酱汁又少少辣但有马来西亚风味。🔸马来甘香炒啦啦 🔸 $128初时唔知咁有创意菜名炒啦啦是乜东东,原来系炒蚬,酱汁用了秘制酱汁炒蚬,酱汁有小咸小辣辣,不过好惹味,D 蚬好大只又厚肉肉又新鲜又鲜味,好正😊。🔸 槟城大虾炒粿条🔸$118上枱时己经闻到香辣的味道,食落又系唔算好辣,炒得很有镬气,好大只虾又弹牙,配买炒到烟烟韧韧的粿条,豆干,芽菜,同蛋𢇃一齐食,又几好食😋,很有地道马拉风味。🔸咖央苹果脆金宝配雪糕
同朋友系旺角睇完戏就去附近揾食,去咗

🔸 星加坡辣椒蟹肉配馒头 🔸$168

🔸马来甘香炒啦啦 🔸 $128

🔸 槟城大虾炒粿条🔸$118

🔸咖央苹果脆金宝配雪糕 $78
热辣辣新鲜焗起的Apple Crumble 好香,自己觉得有点甜,但朋友又话唔系好甜,最正系炸过的椰丝满布再加粒粒的苹果肉,食起来很椰香再配埋云呢拿雪糕一齐食又几夹。

🔸 枯仔酸梅水 🔸 $36
酸酸甜甜的枯仔酸梅水 ,夏天饮啱晒,清新又解渴,很有之前系马来西亚饮的味道,好饮。

🔸马来白咖啡🔸$42
朋友话味道都可以。
枯树仔酸梅水 /马来白咖啡
槟城大虾炒粿条