3月28日, 久闻瑞记大名, 今日终于抽到空来一尝老字号, 见到佢墙上嘅餐牌, 就知道有几怀旧, 而原来有d食物喺餐牌上见唔到, 包括最受欢迎内含葱花嘅蛋牛包~::: 葱花蛋牛包 ::: $9黎食嘅最主要原因都系佢, 冇理由唔试~ 果然蛋牛馅料内加咗葱花香咗好多, 因为屋企煮𩠌成日会加葱, 所以蛋牛同葱花一齐煎好有住家菜嘅味道~ 蛋又唔会煎得好干, 有d似炒蛋, 一咬落去仲会有蛋汁标出黎~ 而面包系用热狗包, 微微煎过所以表皮脆, 内里软熟~ 整体味道十分好, 唯一弹嘅系可能镬冇乜点清洗, 以致煎出黎嘅葱花蛋牛黐咗d镬屎…::: 油占多 ::: $6牛油搽得略欠唔够均匀, 仲有一pat pat喺多士上面… 但系果占就几惹味, 多士亦烘得唔够脆, 呢件多士只系中规中矩~::: 冻奶茶 ::: $11冻奶茶系用玉泉忌廉樽装住, 非常特别呀! 由于樽身都几残同埋樽口有d铁锈渍, 有d人会嫌污糟而接受唔到, 不过我地就觉得几怀旧同有创意~ 而佢地都系用雪柜冰住, 所以冻奶茶唔驶加冰, 唔会沟稀, 奶味非常浓郁! 有d盖过咗茶味, 不过都几好饮~以前就喺大排档食到又平又好味嘅野, 而家只有喺熟食

::: 葱花蛋牛包 ::: $9

::: 油占多 ::: $6

::: 冻奶茶 ::: $11

以前就喺大排档食到又平又好味嘅野, 而家只有喺熟食街市揾番呢d味道. 大街大巷嘅茶餐厅虽然创新, 但系喺成本限制之下只能够令质素下降, 售价又提升. 一杯冻奶茶一份葱花蛋牛包都只系$20, 总好过去高级茶餐厅$30食个特餐…
油占多
冻奶茶