2022-09-25
前排去利东街打卡影相,行到五点半左右,见到厦门街有间叫”一虎拉面”已经有十个八个食客排紧队,行埋去先发现拉面店晚上六点先开门,所以谂都唔驶谂,肯定系好嘢,于是冲去龙尾排队。等紧期间,望到入面大概有二十个位,都算坐得松动。晚上六点一到,店员马上安排入座,啱啱轮到坐bar枱,可以望到师傅渌面同准备食材。拉面款式都唔少,但限量既柠檬拉面沽清,咁就试下海老虎拉面啦。等左大概十分钟,见到碗面有个虾干山,粒粒香脆可口,然后就闻到浓浓既虾香。汤底浓郁,基本拉面配料都有,面条可以自选软硬度,亦有厨师推介可供选择。食完成碗都唔口渴,连汤都饮埋,而我朋友就试左”一虎”,卖相亦非常吸引,豚肉不会又硬又干,同样十分高质。不过当日天气十分热,餐厅的冷气不足, 令到我同朋友边食边流汗, 希望之后可以改善, 但仍然是一间高度推介的拉面店👍🏻