人气北海道芝士蛋糕专门店 Luna Cake 严选日本进口既优质食材 系我超爱食既芝士蛋糕店!上次朋友生日食过一次之后就念念不忘𠮶种芝士味既余韵!今次一次过食晒四种口味真系超满足!特浓宇治抹茶芝士蛋糕$42抹茶粉用上丸久小山园整成 蛋糕分两层 上层抹茶慕丝茶味入口回甘香 下层芝士蛋糕质感软滑 芝味浓郁而不腻 食后个口有苦中带甜既感觉 饼底系海绵蛋糕 而吾系香脆既牛油饼底 减少滞溜既感觉 两层一齐食会觉得两只味好match 而吾会盖过另一种味 食完一件都吾会觉得好heavy!钟意抹茶同芝士既朋友可以一试!-原味芝士蛋糕$38比起抹茶口味 我更推荐这个原味芝士!简直系芝士控既福音呀!双层芝士既配搭 但两层口感不同喔!上层系软滑芝士 慕丝质感 下层系实净芝士!口感劲似芝士雪糕!双重芝士既感受 加上奶味浓郁香醇!芝士控一定一试难忘!-玫瑰荔枝芝士蛋糕$44呢款超清新呀!清甜荔枝味带点玫瑰既幽香 食落甘甜无比!配奶香幼滑既芝士蛋糕估吾到味道甘夹愈食愈开胃~食完香气仲系口到徘徊不散-柠檬味芝士蛋糕$42呢款感觉比较普通 柠檬味浓烈过芝士味!最上面有啲奶味香浓既忌廉 整体食落都盖过晒芝士香喇>

特浓宇治抹茶芝士蛋糕$42
原味芝士蛋糕$38
玫瑰荔枝芝士蛋糕$44
愈食愈开胃~食完香气仲系口到徘徊不散
柠檬味芝士蛋糕$42
呢款感觉比较普通 柠檬味浓烈过芝士味!最上面有啲奶味香浓既忌廉 整体食落都盖过晒芝士香喇><不过算系无咁heavy之选~咁不如食玫瑰荔枝味!!

宇治石磨浓茶卷蛋 $145
采用京都茶匠特制的浓香抹茶 纯手工精制既抹茶卷蛋
宇治石磨浓茶融合北海道产鲜忌廉 香浓幼滑 抹茶味甘甜十足
纯手工制作的蛋糕卷 软绵绵既口感配雪冻
左既浓郁抹茶酱!!感觉好似蛋糕包雪糕~
抹茶卷蛋有3种食法
第1种: 放系冰箱 等抹茶酱变硬再食 口感就好似食雪糕一样
第2种: 放系雪柜 食既时候抹茶酱质感似cream咁软滑 入口即溶
第3种: 室温下解冻流心状态
我最喜欢第一种雪糕口感
整体味道口感都吾错 但价钱就真系贵左啲
宁愿食佢地个抹茶芝士蛋糕~

<Sweet Orchestra>麻糬芝士拉糕 $95
超烟韧软糯既芝士麻糬!
睇佢个样真系估吾到咁正
一盒六粒
储存方法系放冰格 要食之前放到雪柜度解冻2-3小时就食得
芝士成分占大多数 所以芝士味系浓醇到不得了
芝士迷超满足!!奶味同样香浓 但绝对吾会盖过芝香!
重点佢个口感!超软糯
同糯米糍一样
芝士味突出又香甜 整体食落甜度适中
愈食愈正 又怕开左再放雪柜变得吾好食就浪费晒啲芝士bb
顺便就成盒拍晒
食晒都吾觉好甜腻
可能我芝士毒中毒太深

<Sweet Orchestra>夕张蜜瓜芝士拉糕 $95
钟意哈蜜瓜味既朋友岩晒喇!Luna Cake麻糬 x Cheesecake既拉糕 仲有个哈蜜瓜口味
融入蜜瓜果茸提炼出既果汁于麻糬皮 香甜浓郁既哈蜜瓜一咬就出 清新鲜甜滋味!
成粒都系烟韧软糯既麻糬 内含咸香既芝味
芝士迷建议买返原味芝士麻糬拉糕
钟意哈蜜瓜味既朋友就吾好错过呢款喇

宇治抹茶流心大福 $165
烟韧又流心既抹茶大福
麻糬皮非常烟韧!抹茶味甘甜十足!
成个大福分左三个层次 外面洒满宇治抹茶粉 中间内馅系抹茶白豆蓉包住浓浓既抹茶酱
整体甜度都系来自抹茶白豆蓉 甜度适中既 抹茶控对呢个都几满意!!起码抹茶味系够浓烈
大家系雪柜拎出黎要放一阵先食 咬落先会流心嫁!!而且刚系雪柜拎出黎个皮系会实净啲 过一阵会软糯啲~
但如果无左抹茶白豆蓉𠮶层 全部都系抹茶酱我会开心啲啰><
外卖自取