2023-09-30
我系一个名副其实的Pizza怪,要整得好食,好的炉具同靓面粉缺一不可。早排去了黄埔睇戏,系睇戏前就去旁边的餐厅食Pizza。餐厅环境够Cozy,枱同枱间的阔度唔会好近。适逢减肥有点成效,唔想咁快反弹,所以沙律is a must!「烧烤鸡肉沙律」有黑豆、粟米、新鲜芫荽及罗勒、墨西哥薄脆、芝士,加上鸡肉,材料好丰富!沙律的鸡肉淋上BBQ烧烤汁,Smoky味好出,配埋Crunchy的杂菜,整体好夹。另外,鸡肉唔肥之余,亦唔会吾「鞋」口,系新鲜之选。去得Pizza店又点会唔试Pizza。餐厅有手拉、经典、环球风味、薄底,应有尽有。而今次我叫了个有蘑菇及辣肉肠的Mushroom Pepperoni Sausage Pizza。Pizza即叫即制,食完个沙律无耐,职员就递上热辣辣的新鲜薄饼。Pizza上的芝士系有厚度,而且辣肉肠富咸香味,加上软硬适中的饼底,好食!到我最开心的环节啦,大家点Pizza或意粉,都可以揾职员为大家的菜式洒上芝士雨,佢系用新鲜芝士刨出来的芝士碎,而非ready made的芝士粉,所以味道亦非常香浓。加埋Pizza底的芝士,口感亦升华了不少。过厚的饼底会太饱,而且容易口感又
过厚的饼底会太饱,而且容易口感又硬又干。而薄脆的饼底容易因为Pizza的酱汁及馅料而变到淋身。我自己比较钟意呢D中厚度的饼底,配埋馅料比较刚刚好。
饮品方面,柠檬茶同埋汽水都系无限添饮,就算坐得耐饮多几杯都无问题。
餐厅除了出餐算快,而且职员服务都唔错,会主动问下要唔要添饮及系食物加上芝士。
我系一个爱写字爱分享的吃货!如果钟意我分享的,我邀请您订阅我的食评,我会继续与大家继续发掘有咩CP高的冰粮!(敬礼)