2019-08-30
之前去呢间喺尖沙嘴一个小唐楼单位内入门口已feel到劲少女心嘅花花世界布置好花心思,有唔同种类&颜色嘅花花+碎花,成个花海咁!客人基本上全女班,好Pink嘅环境,仲有好多道具俾大家影相用当时个主题系花之蜜语下午茶 Story of Flowers/铁塔下的粉红下午茶 Paris in PINK两款下午茶任拣一款可以挑选其实食物都系基乎一样,只系摆位唔同Tea Set有10款2人份量嘅食物有黑松露酱碎蛋牛角酥、挪威烟三文鱼法包、意式香草巴拿马火腿法包、清新田园沙律、黑椒三文鱼酱蛋脆饼、迷你玫瑰花纸杯蛋糕、原味英式松饼配果酱和忌廉、法式焦糖炖蛋、一口红莓酥、特色牛油曲奇 我觉得法式焦糖炖蛋最好味用焦糖舖满金黄色炖蛋上,甜而不腻田园沙律好开胃好清新挪威烟三文鱼法包&意式香草巴拿马火腿法包都唔错不过我都系觉得Parma Ham配蜜瓜好啲而黑松露酱碎蛋牛角酥睇落好硬身,实质好软熟角落位置嘅黑椒三文鱼酱蛋脆饼只系薄脆上放烚蛋+三文鱼酱牛油曲奇一般,有啲腻而一口红莓酥唔喺呢度,喺另一个三层架式度层架底有原味英式松饼+果酱&忌廉我就钟意配草莓果酱另外仲有迷你玫瑰花纸杯蛋糕,不过劲中伏!Cup Cake
入门口已feel到劲少女心嘅花花世界
布置好花心思,有唔同种类&颜色嘅花花+碎花,成个花海咁!
两款下午茶任拣一款可以挑选
其实食物都系基乎一样,只系摆位唔同
Tea Set有10款2人份量嘅食物
我觉得法式焦糖炖蛋最好味
用焦糖舖满金黄色炖蛋上,甜而不腻
田园沙律好开胃好清新
挪威烟三文鱼法包&意式香草巴拿马火腿法包都唔错
不过我都系觉得Parma Ham配蜜瓜好啲
而黑松露酱碎蛋牛角酥睇落好硬身,实质好软熟
角落位置嘅黑椒三文鱼酱蛋脆饼只系薄脆上放烚蛋+三文鱼酱
牛油曲奇一般,有啲腻
而一口红莓酥唔喺呢度,喺另一个三层架式度
层架底有原味英式松饼+果酱&忌廉
我就钟意配草莓果酱
另外仲有迷你玫瑰花纸杯蛋糕,不过劲中伏!
Cup Cake面系玫瑰花,食落口似足药水
饮品可以拣花茶/水果茶/咖啡/其他热饮/冻饮
不过得花茶/水果茶可随意添饮
我拣咗水蜜桃味红茶
水蜜桃味藏喺红茶中,慢慢渗出香气
冲泡后闻落有清香味,几清爽feel
饮落又香又甜,仲有淡淡茶香
而且有甘甜味,加埋颜色都有啲粉嫩
花茶区仲可以自己拣啲花草冲茶
我觉得桂花味最香浓
打卡上FB/IG仲有粉红花系手机座送,方便睇片/selfie/摆电话