2020-03-15 269 浏览
深水埗开咗一间以茶入馔嘅小店,白色文清风嘅门面同周围嘅旧舖格格不入,离远就见到佢,近门口有半开放座位比人打卡,但始终舖位喺街市附近,用餐期间有乌蝇飞入黎影响食欲。特登嚟帮衬嘅原因系店主除左表态外,仲有捐钱比守护孩子、义卖等实际行动。 .我哋一心想试蛋糕,叫咗每个种类嘅各一款:杨枝甘露戚风蛋糕:虽然佢卖相麻麻歪埋一边但味道唔错,toppings系新鲜芒果同柚子,一切开牛乳忌廉缓缓流出,戚风蛋糕够弹牙有蛋香,另配椰浆淋面,唔算太甜。 .蝶豆花伯爵茶卷蛋:
呢个系招牌款式,卷蛋加入咗蝶豆花混合出天然嘅浅蓝色,伯爵茶忌廉茶味恰到好处,轻盈软滑,如果卷蛋口感再软熟湿润啲会更好,但已经相当唔错。 .桂花豆腐芝士蛋糕:本来对呢款无咩期望,点知出奇地好食,表层系偏软身嘅桂花啫喱,芝士蛋糕软滑似慕丝,有淡淡嘅豆腐味道,感觉清新、味道协调。.我地顺便试埋主食,但相对嚟讲无乜惊喜:茶食套餐:套餐包括沙律、主食同饮品。主食嘅配菜四拣二,拣左柚子鸡翼同和风烧南瓜,柚子鸡翼落酱重手,如果煎㶶啲更好,南瓜有四大条,搽左蜜糖烧所以外皮脆脆地几香口,淀粉类拣咗茶汤冷面,即荞麦面加茶渍汤底,中和返配菜嘅甜味,但略嫌汤底太
我哋一心想试蛋糕,叫咗每个种类嘅各一款:
杨枝甘露戚风蛋糕:
蝶豆花伯爵茶卷蛋:
桂花豆腐芝士蛋糕:

我地顺便试埋主食,但相对嚟讲无乜惊喜:
茶食套餐:
套餐包括沙律、主食同饮品。主食嘅配菜四拣二,拣左柚子鸡翼同和风烧南瓜,柚子鸡翼落酱重手,如果煎㶶啲更好,南瓜有四大条,搽左蜜糖烧所以外皮脆脆地几香口,淀粉类拣咗茶汤冷面,即荞麦面加茶渍汤底,中和返配菜嘅甜味,但略嫌汤底太淡唔够茶味。

抹茶鲜奶
跟餐加钱转抹茶鲜奶,要跟指示用茶筅刷开抹茶粉,可能我技术不济,整左5分钟只系打到少少泡,抹茶浓度较大众化,但欣赏佢唔系畀啲加咗糖嘅即冲茶粉。
  • 戚风蛋糕
  • 桂花豆腐芝士蛋糕