2019-02-28
平时食得正餐多,今日想转下口味,买咗煎包同点心同屋企人分享,落到楼下先见到一间同唐记好相似嘅铺,叫做巧手制作,望吓餐牌先知道原来系同一个集团,不过比唐记更多选择。平时唐记只有蒸包,难得呢度有香煎包,梗系要试吓啦,呢度嘅添包唔太油腻,表明够干身,有少少脆口,不过带到返屋企都有少少水气,都系趁热食好。香煎包有几款,买咗蔬菜香菇、菜肉,蔬菜香菇包本身比较淡口,调味不错,味道适中,感觉比较健康,而且外面剪过,有啲似煎蔬菜饼。菜肉包嘅馅料份量都算多,采用嘅系瘦肉,唔会肥腻,不过肉质嘅口感可以改善,依家感觉上啲肉搞得太碎,失去咬口。几欣赏沙嗲牛肉包,牛肉份量都系几多,而且沙嗲味突出,食落有啲似沙嗲牛肉米粉嘅沙嗲酱汁,系熟悉的港式味道!外皮保持一贯唐记水准,够松软,带点湿润👍🏽另外仲叫咗牛肉肠粉,牛肉粒质量尚可,有传统酒楼嘅味道,而且肠粉非常滑口,真系喺铺头新鲜制造,排咗队一阵先买到㗎。 依家出去食餐饭一下子都$40-50 ,偶然买下简单嘅包点做午餐都系几好嘅选择。
另外仲叫咗牛肉肠粉,牛肉粒质量尚可,有传统酒楼