2025-01-17
百分百~地址喺鸭脷洲村多层停车场地下5号舖。一入到去,装修都几新潮,啲枱凳摆放得几舒服,冇乜逼夹嘅感觉。讲讲我𠮶餐啦,叫咗个 鲜茄巨人鸡扒蛋盖饭,同埋一杯热立顿奶茶,埋单总共$60,价钱都算合理啦。先讲𠮶个鸡扒蛋盖饭,鸡扒炸得金黄酥脆,咬落去“咔嚓”一声,外层好似披住件脆卜卜嘅战袍,里面嘅鸡肉仲好嫩滑,多汁到好似喺口腔里面开咗个小瀑布咁。不过呢,鸡扒嘅调味就有少少单调,感觉差啲火候,如果可以多啲香料嘅层次,就好似泰国嘅香茅鸡扒咁,带出多啲异国风情,就更加正啦。蛋就煎得唔错,滑潺潺嘅,同鸡扒一齐食,口感几丰富。下面嘅饭吸咗鲜茄汁,酸酸甜甜几开胃,但系番茄汁有少少偏稀,唔够浓郁,如果可以好似意大利嘅番茄烩饭咁,番茄味再浓啲,就perfect啦。至于𠮶杯热立顿奶茶,茶味都几香浓,奶同茶嘅比例调得唔错,入口顺滑。不过同茶餐厅嘅奶茶比,就好似差咁啲火候,茶餐厅嘅奶茶冲泡嘅时候“拉茶”嘅动作,令到茶同奶充分融合,香气更加四溢,呢杯奶茶就冇咁强烈嘅香气冲击啦。但系呢,呢个鸡扒蛋盖饭又真系有种神奇嘅魅力,好似喺忙碌嘅生活中,畀你一个简单又实在嘅慰藉。好似细个嘅时候,放学返屋企,阿妈煮嘅家常菜咁,虽然冇
但系呢,呢个鸡扒蛋盖饭又真系有种神奇嘅魅力,好似喺忙碌嘅生活中,畀你一个简单又实在嘅慰藉。好似细个嘅时候,放学返屋企,阿妈煮嘅家常菜咁,虽然冇咩花巧,但系就系咁暖心。每一口都好似喺同过去嘅自己打招呼,话畀你知,生活嘅美好其实就喺呢啲简单嘅味道里面。
总括嚟讲,食物有好有唔好,不过都值得一试,毕竟喺香港呢个美食天堂,每间都有佢嘅独特之处,而呢间餐厅嘅呢款鸡扒蛋盖饭,可能就系你寻找嘅那种平凡又温暖嘅味道啦。