2023-11-15 373 浏览
金酒屋@长沙湾道今日朋友带路去呢间打卡日式餐厅食好嘢,沿着长沙湾道行到一个比较偏远嘅角落,门口见到两个好高嘅日式灯笼就系佢啦。呢度嘅装修以木系色调为主,有着超高楼底以及墙身嘅和纸图纹装饰。作为日式居酒屋,佢提供几个榻榻米包厢,私隐度极高,好有日式风情。餐厅仲有个吧枱区域可以直接观摩师傅刀工,睇住佢精心准备大家嘅食材!因为系近期都出名嘅打卡餐厅,所以佢长期都好爆。我哋当晚都全场满座,记得要提前订座。佢哋侍应嘅服务都好好,上菜时会简单介绍菜式,仲会主动关心我哋嘅感受。🍱月见薄烧宫崎和牛饭呢度嘅和牛系其中一样必食嘅嘢,其中一野出名嘅就有和牛饭。侍应起上菜嘅时候会即场用火枪炙烧粉嫩嘅雪花宫崎和牛,一路烧嘅时候一路传黎和牛油脂嘅香气。烧好之后再配上生鸡黄同白饭,搅匀一齐食,非常滋味。🌝月见宫崎和牛卷去到见到每个人枱上边都有嘅打卡菜式,呢个宫崎和牛卷系必点推介,坐喺吧枱隔离可以亲眼睇到师傅制作和牛卷。和牛散发住浓浓嘅香气,中间填满香葱粒。上面加上橙黄色嘅日本鸡蛋,吉穿蛋黄再沾上生鸡蛋汁就可以食用。牛肉再加上蛋汁口感好嫩滑,入口味道丰富同合拍。🍚金丼。月见海胆三文鱼籽拖罗蓉金丼卖相诱人,又系一个每枱
金酒屋@长沙湾道

因为系近期都出名嘅打卡餐厅,所以佢长期都好爆

🍱月见薄烧宫崎和牛饭

🌝月见宫崎和牛卷

🍚金丼。月见海胆三文鱼籽拖罗蓉
金丼卖相诱人,又系一个每枱打卡必备嘅选择。金丼属于店家自创,大碗嘅珍珠米饭上边铺上厚厚的金枪鱼蓉,三文鱼籽同几片鲜嫩的海胆,上边仲有粒大大嘅日式蛋黄,令人流晒口水。食嘅时候可以先将蛋黄吉穿,等蛋液缓缓流到米饭之中再同其他配料捞匀。入口即刻感受到海胆嘅鲜甜,同埋三文鱼籽喺口中爆发嘅鲜味,配上油脂丰润的拖罗同蛋浆,唔需要加酱油已经好够味。

🍗鸡软骨/月见鸡肉棒/鸡肾串烧
去居酒屋就一定要食串烧,咁我哋都嗌咗一啲比较常见嘅串烧。其中最出色一定系佢哋月见系列嘅鸡肉棒,鸡肉棒沾上生鸡蛋汁之后非常惹味,令人食唔停口。

🪿厚烧鹅肝饭团
呢个鹅肝饭团亦都十分吸引我哋注意力,佢嘅份量唔算太大,适合当做小食。近距离已经闻到佢散发住嘅浓浓香气,入口鹅肝唔算太肥腻,肥瘦适中入口即溶,配合埋爽脆嘅饭团,系一个非常好嘅配搭。

🐮宫崎和牛海胆刺身
平时好少有机会直接食生牛肉嘅刺身,所以都唔知会唔会好奇怪。但系佢呢个生和牛刺身本身嘅选材唔差,牛肉有着好靓嘅雪花纹,海胆亦都鲜甜,入口即溶,配搭得宜所以食落都唔会太难入口。

🍶天吹纯米大吟酿
基本上每枱嘅客人都喺度饮紧酒,咁我哋都梗系叫返枝清酒。佢哋净系装酒嘅玻璃器皿都已经非常适合打卡,每只都有着独特嘅日式花纹同埋形状。系酒嚟到之前,厨师已经准备好开胃渍物前菜比我哋,有苦瓜、萝卜、黄瓜和山药,每一种都清爽开胃,好适合边倾计边食。

月见薄烧宫崎和牛饭
月见宫崎和牛卷