2021-12-29 1788 浏览
要说Arcane先要由佢哋个主厨Shane Osborn说起机缘巧合之下认识到Shane 澳洲人 有礼 平易近人 当时叫我去光顾佢嘅餐厅 初时不以为意 后来先发现原来系米芝莲一星餐厅Arcane Shane仲系非常有名 咁当然要俾面啦🤣佢哋嘅午餐Menu系三道菜 starter可选择汤或沙律 两者都非常美味 汤系用上菊芋做base 上面再加上胡桃同脆面包屑 口感一流轮到主菜 友人点左香煎三文鱼 本人对三文鱼嘅概念一向都只系刺身 比较抗拒熟食 但呢个香煎三文鱼真系不得了 首先佢调味做得好好 非常入味 煎得好够火候但唔会overcook 外皮脆内里软 系一种视觉加上味觉嘅享受至于本人点嘅系慢煮猪肉 首先你会发觉用刀叉去切开已经系非常容易嘅事 证明肉身已经煮得非常之腍 差不多系入口即溶 极赞👍 最后甜品方面有炖梨配芝士同埋布甸 完成完美华丽嘅一餐如果有意光顾的话 建议选择户外 因为座位比较宽敞开扬 旁边完全唔会有人坐附近
Domaine  de  Rochebin,  Chardonnay
最后甜品方面有炖梨配芝士同埋布甸 完成完美华丽嘅一餐