2016-04-25
近排蒸气海鲜好似好Hit咁~平时食得多重口味,都喺时候食返餐清淡嘅野调剂下先~经友人推荐后,打算试下呢间“有蒸气”。地址喺尖沙咀,都好易揾到。入到去环境都几宽敞~仲可以坐到卡位。全程都有专人服务,帮调节蒸气嘅时间,蒸完一款又换另外一款,服务很好!头盘我地叫左炸酥炸墨鱼头,上面洒满胡椒粉,墨鱼肉质弹牙爽口咕噜肉都喺佢地推荐嘅菜式之一,果然无推荐错喔!完全无骨,炸得外脆内软,口味酸甜适中,令人好开胃跟住就开始蒸海鲜啦~首先由花甲开始,花甲肉很大很饱满,一食落去口感很厚实,不过个人觉得有少少咸~海中虾,虾肉好新鲜,仲食到丝丝甜味~蒜蓉蒸扇贝,分辣同唔辣两款,我拣左食唔辣嘅。扇贝好大一个!蒸完之后扇贝肉依然咁软嫩,加埋蒜蓉同粉丝一齐食就系绝佳搭配~象拔蚌,蒸得啱啱好,肉质很爽脆烟韧,加上蒜蓉,令到整体更加惹味松露白玉虾胶,底下的萝卜造型好得意,喺爱心形状,上面喺虾胶,味道鲜美,加上少许黑松露,令味道更特别海鲜粒蒸千页豆腐,豆腐很滑,再配上南瓜蓉,海胆和黑松露,造型几靓,整体味道偏清淡花蟹,蟹肉都算鲜甜,仲可以见到蟹膏虾干豆卜蒸东坡肉,东坡肉肥瘦适中,一点不油腻,蒸完之后豆卜吸收了肉汁,几好味双
跟住就开始蒸海鲜啦~
最后嘅最后,紧喺要整返件甜品啦!椰汁红豆糕,不会太甜,加上粒粒红豆,好满足。