2009-10-28
前两日有朋友问我香港边到会有旧式既烩意粉食, 黎or揾一揾就揾到三间, 呢间系其中一间, 个日路经旺角就决定近近地黎呢到一试!点左三丝烩意粉, 鸡蛋烩意粉同一杯奶茶! 一碟意粉既份量只系一般女士既份量. 意粉每一吋确实都比茄汁包住, 不过我就觉得佢既茄汁味唔系好够. 食材方面, 三丝既鸡丝腿丝同蛋丝既无咩特别, 配太阳蛋将d蛋汁捞埋黎食反而我觉得唔错! 全餐最败笔既就系杯奶茶! 唔知系一向都系咁抑或个人师失手. 成杯野只有花奶味, 真系连少少茶味都饮唔到! 但系我见其他食客都系点奶茶又无complain, 番到屋企真系越谂越唔对路! 可能我咁唔好彩, 失手奶茶都比我饮到! 呢到好明显系一间专门做街坊生意既小店. 店入面既座位唔好多, 中间既一张圆台仲比老板征用左黎做佢既专用既"办工台"! 大部份既客人未坐低餐牌都唔驶望一眼就可以落order, 老细都唔驶用纸笔写低客人既order. 老板同熟客之间既有趣对话及问候代替左一般茶记既嘈吵, 与一街之隔既旺角既嘈吵真系有天㴋之别. 有一种home sweet home既感觉.