2022-08-13 194 浏览
夜晚经过荔枝角,试下依间自家制pizza。嗌咗个二人套餐,包汤 头盘一款 两款主菜 两杯饮品 加钱可加甜品。个汤卖相唔够靓 而且系椰菜汤 所以无试到头盘@大虾凯撒沙律 正常发挥 有四只弹牙大虾 菜亦新鲜 系沙律酱唔够主菜一@厚切烟肉鲜手打面 佢系手打面嚟 啫系唔好谂住佢系意粉质地 反而系似粗身硬版上海面质地 面粉质地好重身 可能手打关系 其实我钟意硬面嘅 不过硬系觉得佢唔似意粉 反而有啲似橡筋硬口 但同行友人觉得超好味 真系见仁见智 个汁系茄汁 味道唔错嘅配合埋厚身烟肉 但就嫌烟肉似厚肉丝多过烟肉但相信好厚肉者会钟意嘅主菜二@芝士四重奏薄饼依个薄饼系薄批 私心好钟意薄批 而且有啲似意大利软包质地 我觉得好好味 浓浓嘅䶢香芝士充满住 但佢嘅蓝芝士味最突出 基本上主调系佢 已经遮盖哂其他芝士味 但整体都系好好食 钟意浓烈芝士味朋友会啱口味 但唔太钟意浓浓芝士者就唔建议嗌依款 我仲不停加黑椒同辣椒碎 劲好味甜品@自家造意大利芝士蛋糕 依个都几失色 完全无tiramisu 嘅味道 只有佢嘅样子 淡而无味咁 唯一赞嘅系个饼底 个人几钟意喱个脆底 但真系要重新调校返啲味先得 要咖啡味无咖啡味 要甜
夜晚经过荔枝角,试下依间自家制pizza。

个汤卖相唔够靓 而且系椰菜汤 所以无试到

头盘@大虾凯撒沙律 正常发挥
有四只弹牙大虾 菜亦新鲜 系沙律酱唔够

主菜一@
但相信好厚肉者会钟意嘅

主菜二@
芝士四重奏薄饼

甜品@自家造意大利芝士蛋糕 依个都几失色 完全无tiramisu 嘅味道 只有佢嘅样子 淡而无味咁 唯一赞嘅系个饼底 个人几钟意喱个脆底 但真系要重新调校返啲味先得 要咖啡味无咖啡味 要甜味又无甜味

饮品其实包两杯 我哋嗌咗同款热伯爵茶 佢俾咗一壶我哋自己分 唔知嗌两款系咪会有两壶呢?感觉会抵啲
椰菜汤
大虾凯撒沙律