2017-11-26
The Story Cafe 吸引我嘅系佢哋嘅海洋主题, 无论是装饰、食物或是餐碟都系鱼鱼、龟龟及海洋蓝, 让我置身海洋感觉, 实在太疗瘉了。海洋系我最向往嘅地方, 浮潜亦系我最喜欢的水上活动, 浸在水里睇住啲色彩缤纷嘅珊瑚鱼游来游去, 很享受, 可惜香港很少珊瑚鱼, 要浮潜不得不往外地.SET DINNER 由 $88 - $168不等甜品好吸引尘系列甜品碟碟系海洋的龟龟及鱼鱼, SO Q 玫瑰咖啡 (晚餐加配$20)咖啡香醇带新鲜玫瑰清香, 玫瑰咖啡系我近期挚爱, 但唔系间间有得饮, 依间冲得几好饮。餐汤配餐包最传统的周打鱼忌廉蘑菇汤, 几滑, 唔咸口, 配加热松软甜餐包。车打芝士烟肉流心蛋牛肉汉堡配薯条 ($118)汉堡包也充满海洋气息, 汉堡包的包也是浅海洋蓝, 非常特别, 不过就咁食左少少包, 松软但无味的。 汉堡包内有油香烟肉片、爽脆生菜及青瓜、红色带醋香的香口洋葱丝、咸香半溶状态芝士片、香滑流心蛋, 当然仲有大大块免治牛扒啦, 口感及味道都非常丰富免治牛扒用新鲜牛肉制成, 煎得刚刚熟, 外层香口, 中间仍带肉汁, 色泽嫩红, 肉质嫩滑。薯条炸得干身, 撒上五味辣粉, 香香
SET DINNER 由 $88 - $168不等
甜品好吸引
尘系列甜品
碟碟系海洋的龟龟及鱼鱼, SO Q
玫瑰咖啡 (晚餐加配$20)
餐汤配餐包
车打芝士烟肉流心蛋牛肉汉堡配薯条 ($118)
薯条炸得干身, 撒上五味辣粉, 香香辣辣, 正!沙律菜用紫椰菜及生菜, 个人唔系咁钟意食生椰菜, 又硬又带点椰菜苦涩, 不过我朋友就好like 紫椰菜, 不用客气, 明益晒佢.....
香烤美国加洲鲈鱼柳配松露菇汁 ($128)
食左少少朋友的香煎鲈鱼, 鱼肉煎得外脆肉嫰, 那个松露菇汁仲好鬼香呢。
黑尘蛋糕 ($48)
尘系列之一
松香朱古力蛋包夹住紫心蕃薯溶, 紫蕃薯溶芳香软滑, 蕃薯味好浓吓, 又唔太甜
宇冶窝夫 ($48)
两条栩栩如生的海豚窝夫伴著绿茶雪糕, 下面的蓝海是啫哩, 真系整得好鬼靓, 海豚窝夫是即叫即做的, 薄薄一片, 热辣辣, 好脆口, 宇冶绿茶雪糕茶味香浓, 撒上绿茶粉更添浓郁, 绿茶控劲 LIKE, 咁大阵象只卖 $48, 饭后黎食个甜品都OK。
我不是绿茶控, 最钟意还是雪糕底下的.....又腍又甜又粉棉的红豆。
每人百零蚊, 有主食, 有玫瑰咖啡, 仲有埋质素唔错既甜品, 好抵食, 味道又唔错, 还有我喜爱的海洋世界装修, 系青衣城 shopping 完唔知食乜好, 可以试下呢间。