2021-11-10
「志莲净苑」系一个由细到大间唔中都会同屋企人去行嘅地方,但都系呢排先知道原来佢附近有一间几知名嘅斋菜馆而且质素唔错,就系喺南莲园池树林瀑布下面嘅龙门楼。环境方面,当日因为早到,可以有靠窗位置坐,出面系瀑布流水景,都几有意境,位置坐得几舒服,不过就唔算得上好清幽,因为比较多人,不过就好干净同埋感觉几典雅。呢度嘅食物全部均系选用新鲜食材,低油低盐低糖而且无味精,所以味道健康得嚟亦偏向清淡。🔸陈皮榄酱蒸陈村粉:系今次食嘅唯一一道觉得偏重味嘅菜式。陈村粉蒸得啱啱好,好滑。陈皮榄酱味道非常浓郁,味道偏甜,如果唔喜欢榄酱味道嘅朋友仔未必会喜欢。🔸石菌豆腐煲:豆腐里面煮得好嫩滑,菇味好浓厚,而且份量都几多,芡汁几香,系平时豆腐煲嘅少盐清淡版。🔸素菜包:馅料系素菜,惊喜在个包皮,蒸得好软棉棉又好够热👍🏻🔸香煎萝卜糕:入口有一丝丝萝卜同埋少少香菇粒,外层煎得香口,里面就偏软绵绵。🔸酥炸海苔卷 拼 香酥脆奶卷:两款均系炸得脆卜卜之余得嚟又唔会油腻,不过脆奶卷就唔系好浓稠奶味𠮶啲。🔸石菌炒饭:唔算炒得粒粒分明,但用嘅米粒好烟韧,好有嚼劲而且石菌味道几浓郁。呢度所有菜式味道都系相当平均,以清淡同自然味道为主,
🔸陈皮榄酱蒸陈村粉:
🔸石菌豆腐煲:
🔸素菜包:
馅料系素菜,惊喜在个包皮,蒸得好软棉棉又好够热👍🏻
🔸香煎萝卜糕:
🔸酥炸海苔卷 拼 香酥脆奶卷:
🔸石菌炒饭:
呢度所有菜式味道都系相当平均,以清淡同自然味道为主,无添加太多味道,食返食材本来原本最纯粹嘅味道,自己好喜欢,但如果重口味嘅朋友可能觉得味道偏淡,不过间唔中食可以当系清吓肠胃同埋洗涤吓,食完仲可以围住南莲园池行吓,睇吓罗汉松树等景色,都系俾自己同屋企人放松嘅好时机👍🏻。