2018-04-30 665 浏览
美国既表姐黎香港旅游, 我就带佢周围行下见识下香港地道文化, 今晚来到香港不夜天兰桂坊, 经过见到原来有间食车仔面既小店, 表姐觉得好新奇, "车仔面"亦是香港地道美食, 所以我地就入左去医医肚。餐厅小小, 却提供多选择既车仔面Toppings同埋几款小食, 虽然开设于兰桂坊地段, 但价钱亦不算"掠水价"先点一些小食开开胃:【椒盐烧卖】 HK$20烧卖外皮脆中带点点烟韧, 洒上椒盐, 很惹味。怕热气既亦可选择蒸烧卖. 同样价钱, 还比椒盐烧卖多三粒【鱼肉烧卖】 HK$20【炸鱼皮】 HK$22香港地道小食, 酥脆, 没有油益味。【椒盐鸡软骨】 HK$28表面酥脆, 内里软骨爽中带口感, 同样是椒盐, 惹味!【炸软壳蟹】 HK$36份量为原只软壳蟹, 不算太油, 想不到连食车仔面都可以食到呢款小食。主菜终于来----- 【车仔面】。很多款都想试, 自选toppings+汤底+面种, 加HK$9再追加饮品, 我就拣了猪红、猪肠、水鱿鱼、海胆丸、牛腩、猪软骨。面底份量都几多, 我拣左油面, 带点点弹牙感。我最喜欢当中既牛腩, 非常入味, 而且够林, 中层有少少牛脂, 肉质不会太干。海胆丸一咬

先点一些小食开开胃:
【椒盐烧卖】 HK$20
烧卖外皮脆中带点点烟韧, 洒上椒盐, 很惹味。
椒盐烧卖

怕热气既亦可选择蒸烧卖. 同样价钱, 还比椒盐烧卖多三粒
【鱼肉烧卖】 HK$20
鱼肉烧卖

【炸鱼皮】 HK$22
香港地道小食, 酥脆, 没有油益味。
炸鱼皮

【椒盐鸡软骨】 HK$28
表面酥脆, 内里软骨爽中带口感, 同样是椒盐, 惹味!
椒盐鸡软骨

【炸软壳蟹】 HK$36
炸软壳蟹

主菜终于来----- 【车仔面】

面底份量都几多, 我拣左油面, 带点点弹牙感。
海胆丸一咬之下, 内里都是流心啊....

这间车仔面不但受外国人欢迎, 就连我呢个香港人食完之后, 令我回忆到"想当年"既味道。
椒盐烧卖
鱼肉烧卖