2018-10-10 627 浏览
「蛇窦」都开咗好耐,嚟过西环唔少次,成日心思思想试但唔系经常嚟食。因为一时可以好多空位坐、一时可以全店满座。今晚嚟碰一碰运气,睇吓有冇位,好彩有。其实间餐厅装修都几企理,不论外墙地板餐牌都可见有着独特嘅格调、连座椅都系用彷木料。而主餐牌除咗供应一般茶记都有嘅炒粉面饭外,仲有自选汤底+𩠌菜嘅面,不过今晚嘅是日晚餐有一道名叫「咕噜三色球」,一问之下「三色球」系指鸡、鱼、豆卜。听落都几吸引,而且呢度小菜套餐系跟餐饮而唔系例汤,啱哂我,一于试下。一睇个小菜,其实都觉得掂,起码唔会成碟都系油或者汁多过𩠌。先试三色球 ─ 食得出鸡有少少腌味、幸好没阵阵冰鲜鸡雪藏味;鱼都系一般鱼柳;豆卜如是,稍为硬咗啲;三色球炸得香脆、热辣辣、炸粉适中,一啲都唔油腻。而三色球份量亦系各占三分一,冇边一样特别多或少(有啲餐厅会放多啲平又易整嘅食材,好似豆卜)。至于配菜如洋葱、青椒、菠萝亦都有咬口,唔会太生太熟、或者太硬太淋。不得不赞嘅系呢个菜嘅甜酸汁:食呢啲咕噜球,好唔好味嘅关键在于个甜酸汁,而我本身更加唔钟意食得太酸。而呢个汁唔会过甜或过酸,应该话两种味道融为一体,令成道菜生色哂。美中不足嘅系,部电视机放得又高、画
咕噜三色球

美中不足嘅系,部电视机放得又高、画面又大,但完全冇声。咁到底播嚟做咩呢?

或者,听唔到电视,坐系蛇窦静静地望西环小区,偶尔听到电车驶过,简单食个晚餐,已感满足。
2018-10-09
咕噜三色球